Tara
Producator
Nivel de zahar
Soiul de struguri
Bio
Puncte
Anul recoltei
Apogeum Feteasca Neagra
162 leiVinul reprezentativ al Mosiei de la Tohani este deja la a cincea editie, mai puternica, mai expresiva, mai complexa. Recunoastem usor soiul, cu aroma de pruna, bacon si tomata. Gustul e intens, chiar artagos pe alocuri, cu tanin din plin, care cere sa fie pus la loc in beci, pentru ca pentru echilibrul suprem trebuie sa mai avem rabdare. Exista totusi o solutie: aerarea medie-lunga (2-3h) si insotirea cu carne rosie de structura vanjoasa. Cred ca un Rib-Eye bine preparat, servit cu un "side" bazic poate duce vinul lejer peste 90 de puncte, indiferent de judecator.
Este marele castigator al concursului celor mai scumpe 7 Fetesti negre Romanesti in 2019!Chateau Vartely Taraboste Rosu
TARABOSTES a fost numele dat de romani aristocratilor geto-daci şi ales special pentru a evidenţia nobleţea acestui vin de Château Vartely. Raritatea şi rafinamentul al acestui vin este accentuată prin înnobilarea cu Syrah al cupajului din Cabernet Sauvignon si Merlot.
Produse în cantităţi limitate, circa 8-9 mii de sticle anual, vinurile din colecţia „TARABOSTE” au devenit un triumf al gustului, fapt demonstrat de premiile şi distincţiile pe care le-a obţinut de-a lungul timpului.
Vinurile „TARABOSTE” s-au învrednicit de o medalie de aur şi două medalii de argint la concursul „Mundus Vini 2013”. Această colecţie de vinuri exclusive este cunoscută şi peste hotarele ţării, atât pe teritoriul UE, cât şi în China şi Japonia.
75 lei69 leiLicorna ANNO Sauvignon Blanc/Chardonnay
62 leiNas cu fructe coapte, elemente „verzi”, in straturi, alambicate intr-un mod atragator. Ca nota specifica aparte, peste cele tipice, din cartea de SB, as remarca ceva asemanator cu semintele de dovleac puse la uscat. Intens, dar in acelasi timp util, complex, intrigant. Atac crocant-verzui, invelit aromatic in aceleasi fructe coapte. Aciditate buna, chiar vijelioasa, ce contribuie la impresia generala de fresh, crispy, racoritor, activ si sustine o personalitate unica.
Domeniul Bogdan Primordial Sauvignon Blanc
58 leiSauvignon Blanc Primordial este o splendoare pura a naturii, pentru ca Bogdan e BIO de ani buni, a crezut in agricultura fara chimicale si a reusit. Vinul pleaca in note exotice subtile, de citrice colorate coapte, zemoase, dupa care explodeaza gustativ in senzatii de prospetime si savoare. Te simti ca o sonda spatiala care descopera in premiera secretele sistemului solar unul cate unul, evolutia gustativa a vinului e o calatorie printre stele, ceva ce inca nu s-a facut la noi. Toate elementele sunt perfect aliniate. Industria SB-ului romanesc - cel mai vandut soi alb! - tocmai a primit o lectie despre echilibru, textura, contraste si alte lucruri mult peste 3 fructe din miros si lungimea postgustului - valorile momentului la noi pe ulitele desfundate. La Domeniul Bogdan Primordial Sauvignon Blanc 2019 putem dialoga despre finetea particulei, despre locul in care explodeaza aromatic pe palat, despre cum nu se vede aciditatea in pictura, dar ea e rama tabloului, despre Sancerre vs lumea noua, despre... Cu siguranta se va vorbi ani buni despre acest Sauvignon Blanc, pentru ca este cu adevarat primordial.
Corcova Cuvee Boheme
58 leiCorcova scoate din joben un cupaj de CS si M cu un design atragator, prin prisma simplitatii si a culorilor. DOC-CMD Mehedinti-Corcova, imbuteliat de vreo 2 ani, timp inca insuficient pentru Cab-ul naravas sa-si piarda notele vegetale. Culoare deep ruby, spre granat, „cuisoare”, lemn dulce, fructe negre, bacon – destul de complex. In gust prima loveste partea leguminoasa a Cab-ului, dupa care lucrurile se aseaza dupa chipul si asemanarea mirosului, ba chiar prelungesc orchestra cu niste ciocolata neagra. Tactil e placut, catifelat, desi taninurile mai puncteaza cate un upercut sub buza superioara. Nu e acel stil francez, bine definit in Syrah sau Pinot Noir, e mai aproape de stilul Dealu Mare, carnos, ce te duce cu gandul la solul fertil si chiar la o idee de Feteasca neagra.
Domeniul Bogdan Primordial Chardonnay
57 leiChardonnay-ul Primordial 2017 – soi franțuzesc cu o expresie pur dobrogeană, având o culoare galben intens strălucitor, este parțial maturat, are arome de vanilie și crème brûlée, completate de mineralitatea tipică. Este produs sub semnatura lui Philippe Cambie, declarat de Robert Parker cel mai bun oenolog din lume in 2010, luandu-se in calcul suma punctajelor celor mai bune vinuri ale sale. Bogdan a reusit sa-l aduca pe cel mai bun din lume.
Licorna Desert Cabernet Sauvignon Demidulce
45 leiUn vin rar obtinut prin metoda APPASsiMENTO, aroma acestui vin este formata dintr-o complexitate mare de parfumuri, pornind de la note vegetale catre parfumuri de smochine uscate sau dulceata de smochine, cacao, nuca de cocos, ciocolata. Gustul este plin, fructuos, cu note de fructe de padure, dulceata de coacaze. Postgust lung.
Asocieri culinare: coaste cu sos bbq, paste cu sos rosu, branzeuri maturate, ciocolata amaruie.
Temperatura recomandata de servire: 13 C – 15 C
Domeniile Săhăteni Aurelia Visinescu Artisan Red
Cupaj de 3 soiuri specifice podgoriei Dealu Mare, vinul este elegant si generos, cu miros de cafea si tabac, gustul de ciocolata amaruie, condimente si vanilie este bine integrat de structura complexa si corpolenta. Invechit in baric timp de 24 de luni.45 leiDomeniile Săhăteni Aurelia Visinescu Artisan White
40 leiCupaj de FETEASCA ALBA, RIESLING SI TAMAIOASA ROMANEASCA, cu arome parfumate de citrice si trandafir. Gust proaspat si fructuos cu note de grapefruit rosu. Finalul este persistent si bine echilibrat.
Se poate servi cu sufleuri, peste si fructe de mare, mancaruri asiatice.
Crama Cepari Rose
37 leiCepari e cea mai sudica crama din zona Dragasani, rasfatata cu mai mult soare si ferita de curentul rece ce vine pe Olt de la munte. Vinurile de aici au un plus de corpolenta, iar mana oenologului Ilarie Prioteasa se vede.