Intro

Avand un business relativ tanar, din 2014, stiu ca exista momente foarte grele, decizii majore, compromisuri pe care nu le poti ocoli. De aceea apreciez continuitatea uneori seculara a unor producatori vin, pentru care Wine Advisor – compania ce opereaza VinMagazin.ro – este reprezentant oficial in Romania: Rieslingurile Kunstler – 1648, sau Brigl – 1309, Feudo Antico – unde se face vin de peste 2500 de ani, Iorio cu Falanghina – vinul istoric de Falerno, sa nu mai zic de marile case din Bordeaux recent aduse.Toti au gasit de fiecare data solutia ideala sa mearga mai departe, sa-si continue pasiunea, ceea ce ne dorim si noi.

New acquisition

Ultima realizare importanta este parteneriatul cu Fermi Bohigas – un producator de Cava pe care il urmaresc de multi ani. Chiar si in perioada pre-business de vin, cand scriam pe berbecutio.ro, am avut degustari comparative de Cava, pentru a le gasi pe cele mai bune si de fiecare data, ca raport calitate/pret au fost doi titulari: unul inghitit intre timp de un gigant international care nu are in strategie prezenta in Romania si evident Bohigas.

History

Arborele genealogic al familiei Bohigas se pierde in negura timpurilor, in sec XIII, cand stramosul Pere Moragues se pare ca gestiona crama Can Macia. Partea de spumante, care acum reprezinta 90% din afacerea familiei are spre un secol vechime, fiind dezvoltata incepand cu anii `30. Dar Fermi Bohigas nu e nici pe departe un producator dintre cei mari, crama e mica, are oameni autentici.

Aici incepe arta alegerii unui furnizor de calitate care nu este vizibil aproape deloc la targuri sau in online. Care nu joaca deloc cartea marketingului tinand la traditia familiei si la specificul terroirului. Investind in calitatea muncii lor si mai deloc in promovare. BTW – nici departament de sales/mk nu au, este o firma externa care se ocupa. Astia sunt cei pe care trebuie sa-i cautam, in dauna marcilor marilor concerne cu laboratoare si castigatori de Nobel in chimie unde produsul e identic an de an, creat dupa reteta.Fermi Bohigas Extra-Brut Gran Reserva

Extra-Brut Gran Reserva se desavarseste peste 30 de luni pe drojdiile fine, pe parcursul celui de-al doilea proces de fermentatie, asa ca momentan e disponibil vintage 2019. Notele oficiale de prezentare pun accent pe complexitate, bule fine, aciditate viguroasa pe acorduri de paine prajita, fructe uscate, anason, mar verde si mineralitate, dar si o fractie surprinzatoare de gem de capsuni sau sirop de fructe de padure. De-a lungul timpului, dupa zeci de mii de vinuri degustate pot spune ca marii producatori au o caracteristica extrem de importanta: vinurile lor sunt originale. Bohigas se incadreaza perfect. 91p Suckling, 91p IWC Londra

Maria Casanovas Giró, stra-stra-nepoata lui Josep Maria Bohigas si actual manager a inteles ca soiurile locale Macabeu, Parellada si Xarell-lo au nevoie de aportul regelui Chardonnay pentru a atinge coarda fina a consumatorului, asa ca veti resimti prezenta sa cremoasa in mai toate spumantele familiei. Sigur, nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fara un terroir de exceptie, lasat de natura parca special pentru spumante: valea raului Anoia din apropiere de Barcelona.
Bohigas Brut Nature Gran Reserva

30 de luni la sticla

Chiar daca exista o contradictie intre eticheta si site legat de componenta soiurilor din Gran Reserva Brut Nature – ba apare, ba n-apare Chardonnay - papilele tind sa creada versiunea online, pentru ca doar din cele trei prea rar am intalnit cremozitatea si finetea bulelor fara ajutorul regelui. Si in BN GR regasim undeva in plan indepartat acea senzatie superba de sirop de fragi sau capsuni, coaja de paine cu ceva ierburi uscate. Peste toate gasim o senzatie reconfortanta, probabil foarte apreciata si de juriul IWC Londra cu 90 de puncte. IWC e probabil cel mai putin generos concurs de vinuri din Europa, deci cu atat mai importanta este performanta.
Analiza pe care o prezint aici, impreuna cu calitatile vinurilor, nu e facuta acum, ci cu mult inainte sa incep colaborarea cu crama – pentru ca am testat sute de produse din categoria Cava. A fost o bucurie sa gasesc un pret excelent pentru un produs deosebit. Am scris randurile de mai sus in speranta ca voi reusi sa transmit aceasta bucurie dincolo de ecranul de pe care citesti.

 Cheers!