M-am cunoscut la Barcelona in februarie cu oamenii de la Condes de Albarei, din Rias Baixas si a fost love at first sight, datorita combinatiei reusite intre calitatea vinurilor, pret si aspect. Pret, atat cat mai poate fi el decent, pentru ca in ultimii 4-5 ani s-a inregistrat o crestere a cererii fantastica, ceea ce a dus, evident la o crestere de pana la 50% la vinurile din Albarino.

1. Enxebre.. Greu de pronuntat dar la fel de greu de uitat. Vinul are un lipici vizual greu de motivat, un mix al fonturilor pe culoarea albastra, eticheta decupata sus si barata jos de o bordura. Fiecare sticla e numerotata si vinul e un Vendima Seleccionada. E ca in cazul acelor carciumi neamenajate deloc in care lumea sta la coada sa intre doar pentru ca acolo e un vibe inexplicabil. Regiunea are influenta atlantica, cu temperaturi medii blânde si precipitatii mari, cu soluri sarace, nisipoase, ideale pentru cultivarea soiului de struguri Albariño. Sistemul traditional de antrenament al strugurilor din Valea Salnés este pergola. Acest aranjament la înaltime permite ca strugurii sa fie expusi la soare suplimentar si îi tine departe de sol, prevenind astfel umiditatea. Strugurii Albariño au coaja groasa, foarte moale, cu o abundenta de pruina, un strat ceros care imbraca fructul si retine drojdia, care este esentiala pentru fermentatie. 

Enxebre 2023 s-a facut printr-o o metoda veche, artizanala, adaptata tehnologiei moderne a cramei, care consta în macerarea carbonica naturala. Provine din struguri maturi, din cele mai vechi vii Tehnic: 12,5% alc, aciditate mediu minus, intensitate aromatica joasa, corp relativ amplu, pe arome de citrice galbene si pere. Usor amarui pe final, ceea ce il recomanda in asocieri culinare cum ar fi pastele carbonara, placinte si wrap-uri cu carne usoara, de peste sau pui, salau la cuptor, legume gratinate, salate. Vin spre 90p datorita naturaletii, originalitatii, nivelului de alcool jos si raritatii acestui soi la noi.



2. Urmatorul vin este Condes de Albarei Albarino si atat. Dar e foarte mica diferenta intre el si fratii mai scumpi. Are prospetime venita dintr-o aciditate frumoasa, are corp ca asa e soiul, gras, bogat, are niste nuante colorate in toate fructele pamantului, dar in acelasi timp subtile.

90p, iar la 77 de lei e un raport pret/calitate formidabil. 




3. Carballo Galego e mai asezat, gandeste inainte sa vorbeasca, old style. La 3 ani de la facere nu exista vreun semn minim ca ar imbatrani. Poate pentru ca e facut doar din must ravac, a fermentat in baric galician si apoi a stat pe drojdiile fine cateva luni. Din nou nivel alcoolic foarte redus - la cum a explodat primavara nici nu vrem altceva - aromele din vinificatie (lemn) se lasa asteptate, vinul fiind unul nu foarte intens ci mai degraba elegant. Vin de gastronomie, lung si subtil fara sa epateze, vin de restaurante cu adevarat elevate. Face si el parte din campania de reduceri de lansare, ca sa-l poti cunoaste in mod prietenos. 91p


4. Predecesorii Pazo Baión - crama diferita de Albarei, insa cu acelasi propietar - dateaza din sec. XVI în proprietatea cunoscuta sub numele de Casa de Fontán, unde, conform marturiilor scrise, se cultiva vita de vie în 1731, vita de vie Albariño. Actualele podgorii din Pazo Baión sunt mostenirea acelor vii mitice, perfect adaptate mediului, care confera o personalitate puternica vinurilor. Acest vin este realizat din cele mai înalte si mai expresive parcele, iar viata sa lunga în sticla iese în evidenta printre celelalte caracteristici senzoriale exceptionale. E dovada ca Albarino face parte din acele exceptii albe ce se imbunatatesc ani dupa recolta, in ciuda restului de zahar sub 1g. Are tipicitate remarcabila, cu prezenta aromelor de flori albe (floare de portocal si iasomie), fructe cu sâmburi si citrice, cu note integrate picante si de toast. În gust este racoritor si echilibrat, cu o structura fina, uleioasa, învaluitoare, minerala, cu un final lung, aromat, persistent care îmbina note mature si fructate. 92p WA




5. Mezinul familiei Baion joaca deja in echipa de seniori a echipei de Albarino din Galicia. E acel copil dotat, care desi e nascut in 2010, l-a bagat antrenorul in echipa cu cei de la 2009. Glumesc, e vintage 2022 si am adus o cantitate suficienta incat sa va intreb pe toti daca va place, dar nu atat de mare incat sa ramana. Dintre toate vinurile Condes de Albarei si Pazo Baion, acesta are cu adevarat aciditate mare, caracteristica terroirului atlantic. Culmea e ca vine in acelasi timp cu o savoare exagerata. Nu-ti vine sa crezi ca desi salivezi necontrolat, tot apare in coltul gurii zambetul de satisfactie ca v-ati intalnit. Dupa care se aude pe fundal: Nero! Inapoi! Si mai iei un pumn de floricele ca a venit episod nou din Shogun. Vinul bate filmul, atat zic!




Te invit pe 10 mai la un Master Class cu tema Albarino in cadrul caruia vom vorbi despre vinurile de mai sus si le vom degusta pe toate, impreuna cu alte cel putin 3-4 feluri, din Galicia sau Portugalia. Invitatia va veni pe mail daca esti abonat la newsletter. 

Eveniment unic, marca VinMagazin.