Intro

S-a savarsit si a doua editie a Balului Fetestilor cu Stil, serial de succes intrerupt din 2019 din motive pe care le stiti. Am renuntat la formatul cu doar cateva de top, selectate pe criteriul pret, pentru ca pe piata noastra – poate ti-ai dat seama deja – pretul nu reflecta in multe cazuri calitatea vinului, ci tine de succesul echipei de vanzari, notorietatea producatorului sau alte atribute care nu ne intereseaza cand vrem sa ierarhizam doar in functie de continut. S-au strans (impotriva vointei noastre) nu mai putin de 22 de probe pentru un numar similar de judecatori. Am tocmit sacagiul Perrier sa tina apa multa pe masa, ne-a ajutat si pizzeria Ciccio cu faimoasele baghete calde si-am dat drumul la test intr-o ordine absolut aleatoare.
Multumiri

Am multe reprize de multumiri catre cei fara de care acest eveniment de anvergura nu s-ar fi desfasurat - si primele merg catre Niky si ajutoarele sale din secretariat care au introdus peste 400 de note in Excel pentru a va putea livra un rezultat.

In ordinea intrarii in concurs, iata situatia finala, cu notele fiecaruia:


pe ultima linie este locul final


Personal Insights

Daca vreti un top personal, asupra caruia n-am sa insist acum, pot spune ca Strunga, Sandridge, Cantus, FN14, Epiphanie sau Bacanta ar fi Fetestile de referinta ale momentului. Sigur ca unui degustator mai putin obisnuit cu turneele lungi ii poate fi greu sa dea o nota mare dupa o bomba de zahar si/sau alcool. Sau ca la primele probe n-ar trage gloantele de aur si argint, asteptand ca vedetele sa intre in scena mai tarziu – vezi cazul Strunga unde absolut toata lumea a notat peste Dorvena, insa defensiv, sa nu se strige Bingo prea devreme. Mi-a placut Cantus Primus – in sfarsit moderat in alcool,  echilibrat, la vartsa optima de consum. FN14 ramane un reper, nota originala de dulceata de nuci verzi e de o savoare inegalabila. Cel mai mare progres fata de editiile anterioare cred ca e la Epiphanie, care prinde podiumul si la mine si la general. Despre Sandridge am sa va spun zilele urmatoare mai multe, dar nu vreau sa uit de Bacanta, un vin care nu mi-a fost mult timp pe plac, insa acum e printre reperele de FN.

.

A fost un eveniment la care multi dintre voi nu au mai avut loc, am lasat si cateva crame pe dinafara. Va multumesc celor care ati participat, care ati decis rapid ca va fi o seara fara egal. Rezultatul este cu mult mai important decat orice medalie si puncte, pentru ca parerea voastra este (sau ar trebui sa fie) cea mai importanta pentru viticultorii nostri. Voi, cei care nu numai ca ne sunteti clienti, dar sunteti si lideri de opinie cand vine vorba de vinuri, fiecare in grupul vostru.


The Queen

Gramma. Regina Balului. Provine dintr-o parcela de peste 40 de ani care o data la cateva recolte da un rod deosebit. O sa vina la cutii de lemn, profilul fiind INTENS. Toate frecventele sunt sus: zahar, alcool, aciditate, concentratie, lungime post-gust, amplitudine. Cu toate astea nu e un vin care „tipa”, ci mai degraba unul care imbie la cumpatare, altfel te doboara cu doar o mana. Imbie totodata la introspectie si la a savura lucruri de calitate care vin in cantitati mici – cred ca-s vreo 3000 de sticle toate si nu cred sa prinda Revelionul, chiar daca pretul nu va fi unul la indemana oricui. Marian Olteanu, propietarul cramei spune: „A iesit un vin pe care ne asteptam sa-l facem o data la 5- 10 ani. E posibil sa ne iasa si la 3. Sau e posibil sa nu ne mai iasa niciodata.”
Am pastrat la sfarsit multumirile pentru Tripi Trip – e un baiat mare care va duce cu gasca sau cu colegii de la firma la cramele din Romania cand simtiti nevoia sa vedeti indeaproape cum e conceput lichidul preferat. A tinut legatura cu mare parte din producatorii implicati, a pus si de la el cateva sticle, doar pentru succesul unui eveniment memorabil.