Va povesteam candva despre motivele pentru care uneori vinurile de import pot fi mai scumpe aici decat in alte parti: LINK. In cazul de fata am fost intr-o situatie ce se incadreaza acolo, si anume cea in care furnizorul nu a avut incredere in a ne da ALT vin, mai ieftin, dar tot Chablis, pe care il degustaseram impreuna la standul lor, la Paris, in FEB. Chiar daca la inceput nu mi-a placut eticheta, dupa ce am primit un rapuns evaziv, legat de neincrederea in a ne da vinul in Romania a devenit o provocare pentru mine. Au urmat luni de negocieri, zeci de emailuri cu scopul de a convinge furnizorul ca existam, suntem autorizati, platim la timp, etc. In iunie a venit raspunsul final: avem o veste buna si una proasta: nu va putem da produsul cerut, insa verisorul nostru, Julien, are niste vinuri mai aparte, probabil pliate mai bine pe modelul afacerii dvs. Initial am luat-o ca un esec, insa in 2-3 zile am realizat ca responsabilul de export de fapt ne daduse produsul high-end.


Julien Brocard este pionierul agriculturii biodinamice in Chablis. E primul care a renuntat integral la chimicale, a imbratisat principiile stravechi ale agriculturii legate de fazele lunii si toate celelalte practici. Gasiti aici principiile ce stau la baza acestui mod curat de a face agricultura: https://www.biodynamics.com/what-is-biodynamics. Daca nu veti fi accesat linkul, va zic pe scurt ca agricultura biodinamica prezinta in plus, fata de cea bio, fara ingrasaminte chimice, erbicide, fungicide sau pesticide, un mod de lucru legat de ritmul naturii - fazele lunii, comportamentul plantelor din zona, etc. Romania e la coada clasamentului european privind suprafetele certificate BIO, pentru ca majoritatea consumatorilor cauta produsul cel mai ieftin - obtinut, bineinteles cu un adaos de chimicale substantial, dar si pentru ca acelasi mare consumator nu are incredere in certificarea organica. 


Vinul: Julien are 7 parcele si in timp a decis ca fiecare trebuie vinificata separat, in recipiente diferite ca dimensiuni, de la 15 la 100 de hl, pentru a pune in evidenta fiecare plot. Chablis Julien Brocard Boisseunneuse 2022 a fost lansat la aproape 1 an de la recolta, dar si acum e intr-un stadiu embrionar. Are prospetime, onctuozitate, finete si volum. Se simte lemnul sub forma de portocala confiata cu vanilie, apoi miere, nectarine, zahar candel, totul peste un vulcan de prospetime/tinerete ce ni se arata sub forma de citrice. Se simte un vintage 2022 cu potential peste medie, bazat pe acea "dulceata" a vinului ce vine din strugurii copti pana la capat si nu din zahar.

95 de puncte