Chateau Guiraud este vestit pentru vinurile sale dulci. Inca din 1855 este un 1er Grand Cru Classe in Sauternes. G de Chateau Guiraud este insa sec, provine din vii de 40 de ani cu o productivitate de 5hl/ha si contine in proportii egale Sauvignon si Semillon. Propietatea e certificata integral BIO in 2011, cochetand cu schimbarea spre curat inca din 1996 (!). Dupa 3 saptamani de fermentatie in butoaie folosite initial la maturarea primului vin petrece in jur de 7 luni pe drojdiile fine, in procesul de batonaj. Se obtin astfel in jur de 180k de sticle, ultimul vintage disponibil este acest 2019.

Si nu, nu are nici cea mai mica urma de vin matur - ma stiti ca sunt sensibil la oxidare si dau repede cu ele de pamant! Nici macar culoarea nu si-a pierdut din vivacitate, are o tenta verzuie accentuata. Puncteaza maxim la partea de miros, dominata evident de un Sauvignon de scoala veche, mediu ca intensitate, pe note de fructe verzi, pajisti cosite dimineata, dar si citrice, din cele mai acrisoare - coaja de lamaie e delicioasa. Gustativ citricele devin confiate, apar note de fagure, ananas sau caise zemoase. Tactil e extrem de fin, chiar daca aciditatea arunca stelute pe papile.

RobertParker.com noteaza ultimele 5 vintage-uri de la 89 la 91 si de fiecare data recomanda consumul cam prin anul trei dupa recolta. Suckling pluseaza pana la 93 de puncte. Urc si eu pana la 91 pe acest exceptional 2019 si ti-l recomand cu incredere, mai ales ca pretul e mai mult decat acceptabil cand vorbim de vinuri de acest nivel calitativ, din zona Bordeaux.

P.S. E vecin cu Yquem.