Vinurile istorice ale zonei

Am lansat business-ul cu vin in 2014, o urmare naturala a multelor mii de review-uri pe blog, in reviste, pe retele de socializare, concursuri de vin si targuri internationale. Vara aceasta, dupa 10 ani, este prima oara cand am sentimentul ca am echilibrat partea de achizitii, in sensul ca daca ma intrebi acum ce as mai aduce nu am nimic extrem de important - nicio zona, niciun vin, niciun producator. Sigur ca am un wishlist interminabil in continua schimbare, insa una e ce bem noi, astia 3 care citim materiale despre vin si alta e ce se bea in 95% din carciumile din Bucuresti, in ciuda eforturilor multor importatori locali. Piesele rare le vei gasi intotdeauna la magazin sau online in sectiunea Exclusive.


Il Poggio

La implinirea portofoliului a contribuit foarte mult Il Poggio al familiei Fusco din Campania, de la care am adus Fiano, Falanghina, Greco, Aglianico si alte cateva chestii exotice remarcabile. Stii despre ce zic, nu? Vinurile pe care le-ai baut cand ai fost la Napoli, in Capri, Sorento, Amalfi, langa Pompeii sau pe Vezuviu. E unul din acei piloni puternici - alaturi de Kunstler, Kaltern, Laporte, Brocard, Aveleda sau Tollo, ca sa zic doar de vinuri albe linistite - cu care merg pana-n panzele albe datorita calitatii foarte bune, a pretului corect si a profilului foarte potrivit pietei noastre.


Fiano del Sannio

Se zice despre Fiano ca ar fi celebrul vin roman Apianum, avand o istorie spre 3000 de ani pe dealurile de langa Napoli. Fiano isi pastreaza aciditatea in ciuda caldurilor de peste vara, ceea ce il face unic. Il Poggio Fiano Sannio DOP este unul dintre cele 47 de DOCG italiene, G-ul venind de la garantarea calitatii. Vine din vii cu doar 2500 de butuci la hectar, dintr-un an foarte bun ce a dus strugurii la maturitate deplina, coacere perfecta, nivel alcoolic de 14%. E intens aromatic, pe frecvente de pere albe, banane, nufar galben si caprifoi. Onctuos la atingere, bogat pe palat (dap, paharul ar trebui usor mai larg decat ce am avut eu), fin, complex si persistent - cam sa s-ar traduce un 92 de puncte veritabil. Nu e spritz de vara, e vin pentru connaisseuri dar si pentru cei ce iubesc Napoli, Campania si ce-i acolo. Creveti in sos cu unt? Placinta, sau macaroane cu branza si smantana cu foarte putin zahar? Peste mare in Bechamel? Poate un pui indian?


Greco del Sannio

In atac Greco pare a avea o nota comuna cu Fiano, probabil de la terroir-ul Sannio, unul de foarte inalta calitate de altfel. In profunzime insa, structura bazata pe mineralitate pozitioneaza Greco la macar doua lungimi mai 'nainte, punandu-l in fruntea albelor Il Poggio. Motivele pentru care l-am ales, si de fapt pentru care am ales Il Poggio ca furnizor de baza pentru zona Campania, este asocierea fantastica langa peste prajit, caracterul general rotunjel, cu senzatii ducege de polen, fructe galbene coapte destul de intense. E in acelasi timp un crowd pleaser si un vin pentru connaisseuri, simplu la prima vedere dar complex si sofisticat in detaliu. Familia Fusco nu considera necesar sa trimita vinurile criticilor internationali sau revistelor de specialitate - ceea ce pare a fi un nou trend pentru multe case selecte - insa Wine Advisor se duce surprinzator la 93 de puncte. Adica e un WOW! 


Falanghina

Si ajungem la Falanghina, pentru a intregi treimea sfanta din Campania. Coloristic e la fel de galbuie ca Greco sau Fiano, insa structura e mult mai solida, minerala cu senzatii de creta si fructe galbene - pere, pulpa de piersica, banane si chiar pepene. Sunt cateva zone in lume care dau in mod natural vinuri bune exceptionale, neavand nevoie de machiaje si adjuvanti. Campania, cu istoria sa bahica de peste 2500 de ani e una din ele. Via se culege dupa 15 septembrie, din vii cu o densitate de doar 2500 de plante/ha, apoi se finiseaza in inox, dupa care sta 6 luni la sticla. Wine Hunter o scoate mare castigatoare la un Merano Festival, Suckling a dat 92p la un moment dat cand crama inca miza pe acest mod de promovare. Pret de site: 70 de lei. Daca mai ai si reduceri de client fidel aproape venim noi cu bani de acasa. 


Aglianico 2014 Riserva

Cand am baut ultima oara un Aglianico clasic, intens, taninos si fresh ca un prunc de 2 ani, nu de 10? Pai cred ca niciodata. Il Poggio creaza acest vin in stil traditional, fara sa incerce sa imblanzeasca artificial soiul naravas foarte asemanator cu Nebbiolo - motiv pentru care i se spune pe buna dreptate Barolo al sudului. Senzatia chewy, de vin dens, e completata de o aromatica complexa, pe teme spicy si de fruct rosu supra copt, toate explodand amplu pe palat, intr-un fel elegant, de mare vin. De baut acum? Cu siguranta de incercat, dar cred ca potentialul de invechire se duce la cel putin dublu varstei actuale, cu sanse reale de si mai multe tertiare atat de iubite de consumatori. Doar 14% alcool ce pare mult mai mult si 92 de puncte de la Wine Advisor. Vin de exceptie prin originalitate, prin modul in care se exprima la 10 ani de la nastere.