
Zona Alto Adige, sau Sudtirol
Alto Adige e o zona speciala din mai multe puncte de vedere. Primul ar fi cel cultural, pentru ca aici traiesc in armonie foarte multi (fosti) austrieci cu foarte putini italieni. In al doilea rand Hugh Johnson spune in Pocket Wine Book ca podgoria da probabil cele mai bune vinuri albe din lume. E clar ca a luat in considerare nu numai calitatea ridicata, ci si diversitatea soiurilor. Pentru ca sunt sigur ca in Bourgogne vei gasi cel putin cateva Chardonnay-uri legendare, insa atat. Ori in Alto Adige – sau SudTirol – avem si Sauvignon si Pinot Grigio. Si Pinot Bianco si Gewurz sau Kerner. Muller Thurgau, Moscato Giallo, plus multitudinea de soiuri rosii, autohtone sau internationale.
Un alt lucru special despre Alto Adige este constanta in calitate printre producatori. Impingand lucrurile la extrem cred ca e nevoie ca marii critici sa descinda doar la o crama sau doua si sa dea verdictul anului pentru toata zona. In genul: vintage 2022 Sauvignon Blanc middle-range 91 points! E intuitiv ca aceasta constanta vine din faptul ca in zona asociatiile de producatori functioneaza „nemteste”, reusind sa surclaseze prin calitate producatorul mic. Tehnologia e de ultima ora, totul automatizat, cramele sunt independente energetic, activitatea merge cu acuratetea ceasurilor vecinilor elvetieni. Nu am vazut niciodata tehnologii mai avansate decat in Alto Adige – totul facut in spiritul de a pastra natura, de a produce vin cu minime interventii, de a da o calitate super-premium.
Crama
Dintre toate cramele si asociatiile din zona m-am dus intins la
Kellerei Kaltern, infiintata cu aportul catorva producatori din sat in Austria
anilor 1900. Acum asociatia numara spre 600 de membri, ce au in total doar vreo
450 de ha. Exista o intreaga echipa de oenologi si ingineri agronomi ce
ghideaza producatorii mici, in scopul obtinerii de struguri cat mai valorosi.
Sa primesti mail cu 2-3 zile inainte ca doar miercuri intre 7 si 15 se primeste
Gewurz? Pai dimineata la 4 in ziua respectiva esti la cules, in vie, cu varul
Costel de la Caracal, mamaie, tataie, cumnatul betiv din satul vecin si baiatul
care se ocupa in general de gradina. Pentru ca NU exista sa poti veni in alta
zi din an, sau la alta ora decat atunci sa predai soiul respectiv. Dar
functioneaza. Banuiesc ca motivul e ca placutele bilingve sunt scrise in primul
rand in germana.
De ce Kaltern?
Motivele pentru care am ales Kellerei Kaltern, sau Caldaro – numele
vine de la lacul din apropiere – sunt calitatea vinului, certificata an de an
de mai toti criticii cunoscuti, apoi notorietatea producatorului, respectul cu
care se vorbea in alte crame despre ei, aspectul original si elegant al
sticlelor, cu gat mai lung, insa corp burgund, toate embosate, cu etichete
placute privirii.
Am listat in primul rand Sauvignon, pe trei paliere de calitate si pret, la fel Pinot Bianco (my beloved!), apoi unul sau doua feluri de Chardonnay, Gewurz, Pinot Grigio si putin Moscato Giallo – cu totul adunand 15 feluri de vin. Le regasesti pe toate AICI.