Zona Alto Adige, sau Sudtirol

Alto Adige e o zona speciala din mai multe puncte de vedere. Primul ar fi cel cultural, pentru ca aici traiesc in armonie foarte multi (fosti) austrieci cu foarte putini italieni. In al doilea rand Hugh Johnson spune in Pocket Wine Book ca podgoria da probabil cele mai bune vinuri albe din lume. E clar ca a luat in considerare nu numai calitatea ridicata, ci si diversitatea soiurilor. Pentru ca sunt sigur ca in Bourgogne vei gasi cel putin cateva Chardonnay-uri legendare, insa atat. Ori in Alto Adige – sau SudTirol – avem si Sauvignon si Pinot Grigio. Si Pinot Bianco si Gewurz sau Kerner. Muller Thurgau, Moscato Giallo, plus multitudinea de soiuri rosii, autohtone sau internationale.


Un alt lucru special despre Alto Adige este constanta in calitate printre producatori. Impingand lucrurile la extrem cred ca e nevoie ca marii critici sa descinda doar la o crama sau doua si sa dea verdictul anului pentru toata zona. In genul: vintage 2022 Sauvignon Blanc middle-range 91 points! E intuitiv ca aceasta constanta vine din faptul ca in zona asociatiile de producatori functioneaza „nemteste”, reusind sa surclaseze prin calitate producatorul mic. Tehnologia e de ultima ora, totul automatizat, cramele sunt independente energetic, activitatea merge cu acuratetea ceasurilor vecinilor elvetieni. Nu am vazut niciodata tehnologii mai avansate decat in Alto Adige – totul facut in spiritul de a pastra natura, de a produce vin cu minime interventii, de a da o calitate super-premium.


Crama

Dintre toate cramele si asociatiile din zona m-am dus intins la Kellerei Kaltern, infiintata cu aportul catorva producatori din sat in Austria anilor 1900. Acum asociatia numara spre 600 de membri, ce au in total doar vreo 450 de ha. Exista o intreaga echipa de oenologi si ingineri agronomi ce ghideaza producatorii mici, in scopul obtinerii de struguri cat mai valorosi. Sa primesti mail cu 2-3 zile inainte ca doar miercuri intre 7 si 15 se primeste Gewurz? Pai dimineata la 4 in ziua respectiva esti la cules, in vie, cu varul Costel de la Caracal, mamaie, tataie, cumnatul betiv din satul vecin si baiatul care se ocupa in general de gradina. Pentru ca NU exista sa poti veni in alta zi din an, sau la alta ora decat atunci sa predai soiul respectiv. Dar functioneaza. Banuiesc ca motivul e ca placutele bilingve sunt scrise in primul rand in germana.

 

De ce Kaltern?

Motivele pentru care am ales Kellerei Kaltern, sau Caldaro – numele vine de la lacul din apropiere – sunt calitatea vinului, certificata an de an de mai toti criticii cunoscuti, apoi notorietatea producatorului, respectul cu care se vorbea in alte crame despre ei, aspectul original si elegant al sticlelor, cu gat mai lung, insa corp burgund, toate embosate, cu etichete placute privirii.

Am listat in primul rand Sauvignon, pe trei paliere de calitate si pret, la fel Pinot Bianco (my beloved!), apoi unul sau doua feluri de Chardonnay, Gewurz, Pinot Grigio si putin Moscato Giallo – cu totul adunand 15 feluri de vin. Le regasesti pe toate AICI.


Vinurile

Sunt segmentate in trei categorii, foarte apropiate calitativ. Dupa cum vedeti mai sus cam toate incap in 3-4 puncte. La varful piramidei este gama Quintessenz, in care regasim bineinteles Sauvignon, apoi Pinot Bianco si Moscato Giallo Passito. Sunt vinuri relizate prin fermentatie spontana, stau la lemn de 500l aproximativ 10 luni, se foloseste metoda batonage in fiecare zi. Urmatoarea gama, cu nume de plaiuri, vine in intampinarea noilor reguli ce vor ierarhiza in sfarsit vinurile din Alto Adige. Soll, Saleit sau Stern sunt viitoare CRU-uri locale. Se fac din strugurii proveniti din cele mai bune parcele, iar influenta lemnului este mai mica decat cele din Quintessenz: 20% din vin este fermentat in baricuri, apoi se desavarseste 5 luni on lees. La gama Klassik nu se foloseste lemn deloc, insa si aceste vinuri sunt 'batonate' 3 luni pe drojdiile fine. Ele reprezinta puritatea soiurilor, au mineralitate si se exprima liber. Le recomand in primul rand celor care studiaza, care vor sa vada modele, etaloane ale oenologiei.


Am selectat:
Quintessenz Sauvignon, Pinot Bianco si Moscato Giallo Passito.
Selection: Sauvignon, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Chardonnay, Gewurztraminer. 
Klassik: Sauvigon, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Chardonnay, Gewurztraminer si Moscato Giallo.





Procesul de selectie a fost unul extrem de minutios ce a inclus nu numai studeirea de la distanta a zonei, a opiniilor marilor critici de vinuri sau degustare, ci vizitarea mai multor crame la ei acasa, cateva teste comparative pe soiuri si bineinteles alegerea unui pret competitiv.

Va invitam sa degustati unele din cele mai bune vinuri ale celebrei zone italiene, Alto Adige: Cantina Kaltern..