08 feb.
Scris de
Vasile Mihai
778 Vizualizari
Despre ei
Nu stiu cum s-a facut de brandul La Migdali, la luni sau chiar ani dupa lansare, inca staruia in mintea consumatorului drept brand moldovenesc. Eu asa l-am perceput si (ma scuzati) ocolit o perioada. Pana la urma a ajuns in laboratoarele Vin Magazin, unde am avut surprize de proportii. Pozitive, bineinteles, ca daca n-ar fi, nu s-ar povesti. Prima oara am incercat Trois Amis - blend de FN, CF si SY pozitionat ca nava amiral a producatorului. Superb vin, fara cusur. Dar am zis ca-i ala de sus, au avut grija, sigur celelalte sunt mai slabe sau n-o sa iasa la fel an de an. Si tot asa, ignorant, cum suntem cu totii de la o vreme, n-am luat in considerare evaluarea la scara larga. Poate aici e si vina lor, poate asteptau vreo invitatie speciala sa le facem loc pe raft. S-au multumit sa puna niste randuri in listele distribuitorilor, intre alte mii de randuri. Fara sales, fara promovare, fara comunicare, fara nimic. Dar asa suntem noi buni la suflet la Vin Magazin si salvam sufletele ratacite ale vinului. Sau poate nu ati realizat inca: strategia noastra e sa ramanem cu un numar limitat de crame romanesti, alese dintre cele care merita in primul rand calitativ, dar si ca politici de vanzari, comunicare, etc. Vrem sa ajutam producatorii mici si buni sa ajunga in fata si in paharele voastre. O sa mai tinem cativa industriali in curte ca deh, se cere, e mass-market, plateste chiria. Ca sa fie clar de ce nu mai gasiti deja multe crame in portofoliul nostru.
Feteasca neagra 
Revin sub Migdali: surprize pe linie. Uite, de exemplu Feteasca Neagra: fara steriozi, fara stabilizatori de culoare, fara corecturi inutile, doar un pic de lemn sa fie si ea imbracata asa, mai de iarna. 14% alcool - ceea ce ne arata ca s-a realizat culesul la timpul optim, cu toata penuria de forta de munca din Dealu Mare. Aromatica e clasica - keep calm ca aduce celebrele note de pruna uscata, fructe rosii de padure, bacon, ceva cafea si o incitanta tulpina de tomata foarte in spate. Si structural sta ideal: nici densa ca marmaelada, nici light ca un rosu de Alto Adige. Vin echilibrat, cu o evolutie liniara, de mare savoare si oferit la un pret exceptional. O alta Feteasca pe care o promovam si o consideram tot in primele din RO e la cel putin dublu - ma refer la $$. Rugaciunile noastre merg spre cei care au realizat aceste minunate produse si le dorim sa aiba entuziasmul si inspiratia sa mearga mai departe in acelasi fel. Drumul e lung, dar hai sa incepem sa gandim si noi in generatii, nu in minute - cand e vorba de afaceri cu vinuri. Feteasca neagra La Migdali 2019 - 90 de puncte Wine Advisor. Good stuff!
Chardonnay
Muulta vreme am avut o reticenta absoluta fata de albele vechi. Pentru ca asa erau cele de pe vremuri: total dezintegrate in 2-3 ani. Minunile chimiei incearca sa compenseze oarecum, insa exista exceptii notabile pe acest pamant, locuri unde pana si legislatia impune ca unele albe sa se bea la 1-2 ani dupa recolta. Cele mai apreciate soiuri nobile sunt cultivate pe scara larga in Romania. Cand ma intreaba cineva de un top 3 Cabs, sau Merlot sau Syrah am mari dificultati in a transmite un raspuns relevant. Nici la Chardonnay nu cred ca stam exceptional, insa uneori apare cate un exponent de prestigiu. Cred ca La Migdali Chardonnay 2019 e unul dintre ele. E unul care se apropie de iconul DFR 2012, descoperit si facut celebru - fara lipsa de modestie - de subsemnatul. E la maturitatea perfecta, la momentul la care zeama s-a asezat, elementele au fuzionat atat intre ele, precum si cu baricul, rezultatul fiind un vin de tip burgund la nivel Premier Cru as indrazni sa spun. Diferenta intre foarte bun si exceptional o da acea 'dulceata' de care va mai povesteam in alte episoade - a nu se confunda cu zaharurile reziduale - ideea de strugure copt perfect, ajuns la maturitate din toate punctele de vedere. Domina impresia de pandispan pufos, cu un praf de zahar vanilat adaugat imediat dupa scoaterea din cuptor. Crusta arsa, mirosul de fruct din interior, frisca pentru un plating nobil - toate foarte persistente gustativ mult dupa ce dispar fizic. Cam asta e imaginea Chardonnay-ului La Migdali 2019. Si 91 de puncte Wine Advisor, cu felicitari. Best in class - cum s-ar spune la marile concursuri de vinuri.
Trois Amis
Nava amiral vine intr-un asamblaj inedit, din care lipseste si Cab si Merlot, tipice pentru Dealu Mare, insa raman trei soiuri intr-o combinatie exotica: Feteasca, Syrah si Cabernet Franc. E un vin iute la deschidere, cand Francul tine mortis sa fie el mai in fata, cu notele vegetale, de ierburi aromate uscate, prafuite intr-o oarecare masura si de piperul syrahului, dar si de fumul Fetestii Negre. Si aici s-a pastrat un nivel moderat al alcoolului - 14%. Vin foarte savuros, mediu corpolent, relativ amplu si lung. Frumusetea lui vine din faptul ca e sincer si ne-a starnit tuturor curiozitatea prin lipsa de comunicare - dap, poate fi o strategie, nu stiu daca se aplica in cazul de fata - informatiile succinte despre cine si cum face lucrurile acolo. Oricine ar fi speram sa continue, pentru ca vinurile ies in evidenta din calapodul plat romanesc. 90p
Lasa un comentariu