
La Sapata Rose
Crama Delta Dunarii a dezvoltat o metoda inedita de a extrage rose-ul. Nu e rocket-science, dar nici n-as da-o la televizor fara acordul lor, ca s-au furat multe din depozitul cu butoaie. Vezi cazul frizantului artizanal din care dintr-o data s-a umplut peste tot la noi, desi afara abia apare timid in oferte. Ei bine, La Sapata reuseste sa extraga o aromatica peste medie ca intensitate - sa nu mai vorbim de originalitatea soiului! - sacrificand totusi cu un ton spre rosiatic nuanta clasica de foaie de ceapa stravezie, provensala. La senzatia de naturalete, treaba rara la noi, contribuie probabil cultivarea vitei de vie in regim BIO - si profit de moment sa va reamintesc ca agricultura organica (bio) e aia fara pesticide, insecticide, fungicide, erbicide sau ingrasaminte chimice, pe langa sulf in cantitati reduse. Si va reamintesc inca ceva: omenirea, Europa si US in primul rand, se indreapta vertiginos spre aceste tipuri de agricultura sustenabila, curata, in pofida recoltelor-campioane-ceausescu-style. Impresia personala e ca marea agricultura in acest moment la noi e cea mai chimizata din cat a fost vreodata si nu am incredere ca se respecta limitele legale, atata vreme cat produsul se consuma intern. IMO, cum zice americanul (In My Opinion). Am mai multa incredere in certificarea BIO nu numai ca am avut de-a face profesional cu cateva organisme de control, ci mai ales pentru ca exista riscul sa se schimbe maine regimul politic si var-tu sa nu mai fie sef la control, insa cu ce-ai dat ramane in sol. Revin la vin: savoarea e atributul magic, ca o simbioza originala intre rustic si modern. Putem vorbi si de bogatie/volum/amplitudine si de complexitate sau lungime remarcabila, insa peste senzatia aia gustoasa nu e nimic mai presus.
S-a baut cu drag toata sticla.
87p
Gasesti AICI toate vinurile La Sapata. Ia in considerare PetNat-urile artizanale, minunea dulce si nu in ultimul rand rosiile.
La Sapata Aligote
Cand eram la inceputul relatiei cu vinul ma grabeam ca fata mare la maritat sa vad repede noile aparitii. Mi se parea absurd ca un vin care termina fermentatia cateodata la sfarsit de august sa nu fie pe piata in decembrie. Dupa ani de cunoastere am realizat ca, asa cum spun batranii, pana nu da frigul iernii peste vin, pentru ca apoi tancurile sa se incalzeasca natural pana pe la 10 grade, acesta nu e gata de plecare. Sa ne uitam la Franta, unde pana in aprilie-mai nu pleaca nimic de calitate din crame. Sa nu mai zic de exceptiile Riesling GG (obligatoriu minim 2 ani de la recolta pana la punerea pe piata), Chablis-urile de calitate, Sancerre, care se desavarsesc la ani dupa fermentatie. M-am repezit la Aligote-ul Sapata 2022 - an cu o lipsa crunta de precipitatii - ca pe vremuri, prea devreme si am strambat usor din nas vazandu-l in februarie, in comparatie cu precedentul vintage. Acum insa, la inceput de mai, arata ca e acelasi simpatic, jucaus si mai ales autentic Aligote. Atacul vine in mod surprinzator pe o linie de citrice, lemon zest, acoperita incet-incet de o mireasma de flori de camp. Gustul performa pe aceeasi linie, usor crocant, chiar daca lasa impresia de fruct copt, alcool jos (12%) si, principala caracteristica semnalizata de mai toti clientii nostri: de departe cel mai bun prieten al pestelui.
88p
La Sapata Feteasca Regala
Denumirea Sarica Niculitel este o in mod eronat asociata de consumatori mai putin informati cu un producator din zona, insa ea este o podgorie, un areal in care mai multi producatori fac vin. Crama Delta Dunarii face parte din podgoria Sarica Niculitel, iar toate vinurile au nivelul de calitate cel mai inalt - in viziunea europeana - adica DOC. Unul din soiurile romanesti de succes de aici este Feteasca Regala. E interesant de urmarit competitia interna intre Aligote si Regala, modul natural diferit in care evolueaza in timp. De cele mai multe ori Aligote-ul fura startul, asezandu-se in forma ideala de consum mai repede, insa cand Regala vine si ea pe turnanta e greu de spus care e mai sus. E foarte apropiata de recolta precedenta, despre care spuneam: "pastreaza aciditatea ridicata - caracteristica clara a soiului - plus acea rugozitate, prezenta cand despici moleculele, invaluita intr-o glazura de miere si polen, intr-o forma onctuoasa, chiar uleioasa. Pare de o nuditate completa, poti vedea prin el, nefiind intinat de minunile tehnologiei momentului. Feteasca Regala Crama Delta Dunarii e un amestec de fructe verzi si coapte, ce impreuna ofera o savoare ideala. Lupta de a se neutraliza reciproc, intre partea verde si cea "dulce", e toata frumusetea vinului, e Regala adusa in Dobrogea topless, la plaja pe ponton la Somova. Ma indoiesc sa aiba un potential de invechire, insa de ce am vorbi despre asta la albe daca nu scrie Burgundia pe fundul sticlei si nu are 3 cifre in euro la raft?"