Scriu rar de vreo 2 ani si numai despre vinuri cu adevarat frumoase, care n-au fost 'construite' dupa reteta, ci exprima natural originalitatea, specificul locului. Feudo Antico Tullum Riserva 2017 e unul dintre ele. De mult urmaream sa aduc un Montepulciano cu adevarat bun, tipic, legat de terroir-ul zonei, nu de stilul vinurilor tehnice mai cunoscute la noi, vanilate, cu rom si cocos in exces.

     Trecand dincolo de frumusetea sticlei vinul e minunat in sufletul sau. Ataca salbatic la deschidere, cu taninuri inca foarte vii, probabil venite din faptul ca doar o treime din vin a fost savarsit in baric francez, dupa un lung contact cu partea carnoasa si coaja strugurilor. Se rotunjeste dupa 40-50 min in carafa, sau in sticla sa dupa primul pahar baut, emanand impresii de prune, fructe rosii de padure si cacao. Gustativ e foarte concentrat, dens, lasa urme pe pahar. Senzatia de fruct copt e superb echilibrata de aciditate, palatul e amplu si savuros. Nu stiu daca mielul e cel mai bun partener in contextul Pastelui. Parca nici vita n-as alege, macra, insa o coasta, fie ea si de porcusor mare, unsa cu mirodeniile si sosurile potrivite... mmmmm!

#sliurp.


    Vinul vine direct din crama pe mesele dvs. la un pret foarte bun, pentru ca nu trece printr-un lung lant de distrbutie, in care fiecare isi adauga costurile.

    Feudo Antico e una cantina langa care s-au descoperit nu numai vestigii romane, ci dovezi ale producerii si depozitarii vinului, gasite intamplator cu ocazia replantarii unei parcele de Pecorino in 2003. DOCG Tullum e unul dintre cele mai mici G din Italia, acordat in 2008 pentru rezultatele exceptionale ale vinurilor de aici. Reiterez pentru cine n-a avut radioul deschis saptamana trecuta: Italia are in jur de 350 de DOC-uri, insa dor 74 de DOCG-uri. Spre deosebire de situatia de la noi, aici conteaza. 

91 de puncte.