La ultimul targ de vinuri din Franta la care am participat, am fost impresionat de sectorul Muscadet-urilor. Unele mai proaspete, unele mature, insa toate de o calitate excelenta, indiferent de pret sau frumusetea sticlei. Ca si Vinhoverde sau Dealu Mare, Muscadet Sevre et Maine este un AOC, nu un soi, cu reglementari specifice.

Daca inca ai dubii ca Muscadet ar avea vreo legatura cu Muscat, iti recomand un curs de vinuri - in curand la Vin Magazin.

Am adus de la Domaine de la Bretonniere un Melon de Bourgogne (aha, asta era soiul!) 8 luni "sur lie" cu traditie in crama, daca a fost embosat pe sticla. Vinul se percepe ca o explozie de fructe galbene, care mai de care mai coapte si zemoase, de la citrice - lamaie, grepfruit - pana la nectarine si banane dulci, peste care pluteste un iz de flori de cires. La doar 12% alcool, corpul castiga in exprimare prin procesul de maturare pe drojdiile fine, dar si paleta aromatica se largeste semnificativ - mierea, fagurele, senzatia de polen invaluie fructul si prospetimea. Fructele frumoase, aciditatea vioaie, mineralitatea si caracterul light sunt atuuri ce il pot propulsa rapid in topul preferintelor amatorilor de noi descoperiri. Fara puncte, ca e adus de noi si poate am fi prea subiectivi cu 88 :). Superb. Ramane titular in portofoliul nostru de importuri, mai ales ca acum se prezinta la raft la un pret cu 20% mai bun ca anul trecut.

In toate AOC-urile Muscadet este limitat nivelul MAXIM de alcool, la doar 12%.

L-as vedea langa o salata de icre de stiuca facuta in casa, sau icre rosii cu unt pe paine prajita, salata boeuf, vinete cu maioneza. Ah, sa nu uitam scoicile, de preferinta stridii crude - le uneste senzatia sarata, dar au si atribute complementare.

Mihai Vasile somelier Vin Magazin

P.S. Descopera in sectiunea EXCLUSIVE cateva zeci de noutati din colectia primavara-vara: Champagne, Prosecco, Cremant, Sancerre, Pouilly Fume, rose de Provence, Ribera del Duero, Hermitage, Riesling de Rin, etc.