Noile vinuri Davino 

Am baut recent cateva din vinurile reprezentative Davino, editii noi, lansate in 2023. Iata impresii despre ele.

1. Davino Blanc 2022

Facelift al asamblajului DCB de Sauvignon Blanc, Feteasca Alba si Riesling Italian, care de cativa ani cunoste o imbunatatire relevanta. Culoare galben-verzui sclipitor, nas de intensitate moderata, cu aspecte fine, insa nu extrem de originale - Rieslingul din pachet poate aduce corpolenta, poate si alte plusuri, insa cu siguranta da si o nota rustica. Avem notele minerale, citrice galbene, zarzare verzi, urmate de nuante florale. Echilibrat, gustos, usor amarui pe final. 88+ (precedentele doua editii le-am vazut la 90p) Este noua eticheta o imbunatatire? In opinia mea da, mai ales pentru ca denumirea celei vechi era mult prea lunga pentru a fi un mare succes. Si daca tot s-a umblat la branding poate facem si site-ul functional, eventual punem si noi un "s", dupa http, tot asa, sa trecem de anii 2010 ca imagine de ansamblu. 
2. Davino Revelatio 2022

Crutand asamblajul BLANC de Riesling Italian a iesit Revelatio. Pe la colturi vocile spun ca e noul Solo Quinta, si nu in sens pozitiv. Dar vocile, oh vocile - ca mi-e dor de timpurile cand existau 10-15 review-uri pe zi in lumea celor dezinteresati de castiguri din scrisul de vin, absenti total acum, inlocuiti in mod stangaci, ba chiar vulgar de niste influenceri fara noima si verb. Mi-e dor de grupurile de pe FB in care exista patos, scandal, dar calitate si verticalitate in evaluare. Si da, mi-e lehamite de amatorismul existent acum in aceleasi grupuri. Revelatio a fost intotdeauna despre cel mai bun SB al producatorului. Iar 2022 s-a lasat asteptat macar vreo 4 luni de la trecerea in nefiinta a lui 21. Luni lungi, neplacute pentru carciumile de soi unde era listat. Iar 22 e diferit. Nota exotica domina, intr-adevar, dar pana la Solo Quinta, pomenit mai sus - o copie trista a primelor editii, e cale lunga: zeama nu-i deloc la fel, particula are finete. Aromatica e pe doua frecvente ce se pot intalni in timp. Sau nu. E cea verde, vegetala, cu pi de chat, asezata langa sor-sa mai colorata, cu iluzii de citrice de Mauritius. Cu totii ne dorim Bordeaux sau Davino gata de baut acum, cand il cumparam, ca nu stau multi sa-l tina la beci cu anii. Asa ca multumim ca ni l-ati oferit. Dar daca tot am vorbit de dor, un Rezerva alb care sa joace doar cartea de finete, sa puncteze tactil mai mult decat aromatic, sa incante prin amplitudine si calitatea postgustului - da, ne e dor si de ala. Davino Revelatio 2022 - 90 de puncte. Mi-e greu sa cred ca poate fi egalat ca valoare finala de alt SB romanesc in mod constant, desi Transilvania poate avea un cuvant de spus la un moment dat, cand, pe langa conditiile naturale teoretic superioare va adauga si stiinta de a face vinuri mari. 
3. Davino Alba Valahica 2022

Tare mi-era dor de o Feteasca Alba adevarata cu dulceata multa, polen si fagure scos ieri din stup. Alba Valahica mi-a amintit de cateva Viognier-uri excelente din nordul Ronului, la fel de curate si precise in aromatica, in exprimare. Al nostru are in plus ceva fructe verzi si un iz de iod marin (nu Ion Marin!). M-am declarat dintotdeauna fan al albelor cu aciditate mare - in cazul de fata probabil s-a dat ceva, dar cu mila - insa exemplarele transilvanene, de la care am asteptari in continuare, cred ca exagereaza in directia respectiva. Am vazut unele ce ar trebui interzise consumului uman. Daca stii alta FA mai buna - cu conditia sa o fi degustat si pe cea din figura alaturata - da-mi de stire. 91+
4. Davino Flamboyant 2018

Despre Flamboyant s-a scris mult si se va mai scrie. De fiecare data de bine. In acelasi timp, la concursurile noastre de gala, primele doua editii Rosu Imparat, a castigat atat de detasat incat la a treia am adus Domaine Ceptura Rouge, care s-a impus din nou. Davino ramane un lider in materie de vin rosu, insa acum, cu recolta 2022 ne arata ca si pe albe s-au facut mari schimbari, dupa o perioada de introspectie de cativa ani. In Flambo '19 e mai mult lemn decat in editiile precedente, probabil pentru ca a fost lansat mai devreme, la putin peste 3 ani de la recolta. Simtim lemnul in forma de cafea, de cacao, de bacon prajit sau frunza de tomata - un mix original al lor de multi ani. Fructul nu (mai) este in prim plan, insa nici senzatiile tertiare nu s-au infiripat. E un vin gata de baut, insa pentru cei cu dare de mana si un spatiu bun de depozitare poate aduce satisfactii net superioare in 3-5 ani de acum incolo. 92 de puncte. In afara de 2006, pe care l-am punctat la 93, e cel mai bun Flambo din istorie.