Ca veni vremea de rezolutii, topuri si “daca doriti sa revedeti”, din punctul meu de vedere crama anului... sunt doua. Ambii producatori au excelat in 2020. Nu e suficient sa faci un vin bun, trebuie sa-l ambalezi corespunzator, sa-l pozitionezi corect pe piata, sa fii flexibil la marile valuri ce te pot arunca atat pe culmi cat si pe uscat, sa ai o logistica perfecta, marketing, oameni...

Primul premiant

Sa incep cu cei mai mici: cati producatori stiti in Romania dornici sa faca vinuri curate, la care proprietarul ara via cu caii si are mainile brazdate de munca la camp? Au dat un Aligote mai bun ca oricand, curat, consistent, savuros, au invatat sa faca Babeasca sa se exprime, sa aiba culoare si persistenta, scotand 3-4 tone la hectar, nu 20 cat s-a vrut in comunism sau acum la cramele care au continuat practicile de atunci.

Au si Feteasca Neagra. Sau au avut - putem spune foarte curand, pentru ca 1450 de sticle a zis universul ca au voie sa faca in 2019 fara sa foloseasca ingrasaminte, pesticide si alte ajutoare chimice controversate. Vizitati-i cand mergeti in Delta si veti intelege ca exista producatori simpli, care dupa 10-15 ani stiu sa faca vinuri exceptionale la preturi de ti-e rusine sa le faci cadou. Doamnelor si domnilor, Crama Delta Dunarii, cu brandul La Sapata – un producator caracterizat printr-un cuvant: autentici.

Vezi aici toate vinurile La Sapata

Tot coronita de premiant:

Nu-s un habotnic, un sustinutor exclusiv al vinurilor organice, dimpotriva, va indemn de fiecare data sa va bucurati de diversitatea acestei licori minunate, insa si celalalt producator al anului este tot un curatel: Domeniul Bogdan.

Oamenii astia au inteles repede ca nu exista o scoala romaneasca de facut vin, ci maxim una de facut struguri, deci

au apelat la experti dintre cei mai celebri la nivel mondial: Philippe Cambie si Leonello Anello. Rezultatele, evident, nu au intarziat sa apara: cel mai bun Sauvignon romanesc de cand scriu eu de vinuri – sa tot fie vreo 10 ani, sa nu uit sa iau un tort si sa ma laud pe Facebook cu asta – Chardonnay-ul Primordial e si el cap de afis, nu stiu altul mai bun acum, roseul entry a fost apreciat la scara larga (paleti-paleti-paleti) de clientii nostri tot anul, iar gama Patrar a oferit cadouri unice unor oameni privilegiati - nu rata FN din 2017 - nu e ieftin, dar e etalon al soiului.

Vezi aici toate vinurile Domeniului Bogdan

Pe langa vinurile deosebite realizate am apreciat preturile si promotiile pliate pe realitatile pietei, viteza de reactie la schimbare si nu in ultimul rand logistica extrem de bine pusa la punct. Livrari sute de sticle direct la client, ambalaje perfecte, pret corect, adaptat fiecarei comenzi in parte.

Va felicit, sunteti niste repere ale industriei, fiecare in felul sau aparte.

Nu exista cai perfecte de a face lucrurile bine, exista doar bun simt, dorinta, cunoastere si frumusetea interioara de a te bucura de succes.

Sa ne bucuram de vinurile minunate facute si aduse in casele noastre de niste oameni de isprava!