Cum i-am ales.
Dintre marile targuri europene de vinuri ale primaverii m-a impresionat cel de vinuri bio si biodinamice de la Montpellier. Ca sa vedeti amploarea fenomenului, numarul de expozanti aproape s-a dublat fata de anul trecut, de la 1000 la 2000. In schimb, in Romania - tara cu cele mai mici suprafete de agricultura fara chimicale din UE - din decembrie s-au scos facilitati fiscale pentru vanzarea de produse organice, iar din FEB s-a introdus obligativitatea unor certificari birocratice si costisitoare financiar. Cu alte cuvinte, in realitate, in loc sa stimuleze cultura si consumul, statul roman impinge mediul de afaceri spre a evita comercializarea de produse ecologice. La Montpellier am avut ocazia sa intalnim mari case de vinuri absente din alte locuri, dar si sa consolidam relatii cu cei cu care deja lucram. Unul dintre producatorii din Valea Loarei care ne-au impresionat prin calitate, profilul vinurilor lor si aprecierile internationale este Maison Laporte, de la care am si adus cateva etichete. Crama, infiintata in urma cu 150 de ani, este la a 7-a generatie de viticultori si recunoscuta ca reper in Sancerre. Are 20ha compuse din parcele diverse in Sancerre, Pouilly Fume, Menetou Salon, pe diferite tipuri de sol: Kimeringian, silex, sau argila cu petris.
Primul star
Le Grand Rochoy reprezinta vinul creat din vii vechi, de pe o panta de 2ha cu expunere ideala la soare. Solul este silex - ceea ce a adus mineralitate - iar metoda de vinificatie este 50% inox si 50% fermentatie in baric, plus un an pe drojdiile fine. E cotat an de an la 93-95 de puncte de marile reviste de vinuri ale lumii. Pe langa echilibrul perfect ar fi de remarcat eleganta, aproape de fragilitate, impactul si amplitudinea fara intensitate aromatica mare - pe un fond de flori de primavara, fructe exotice dar si o ramura vegetala in rol de coloana vertebrala. Poate de aceea se spune despre Sauvignonul din Loara ca e reper mondial, iar cel facut de Maison Laporte, prezent in locuri alese, precum Gordon Ramsay Group, Monte Carlo Formula 1 Race, Singapore Formula 1 Race, Rolland Garros Tennis Event, Grand Hyaat Hotel, Ducasse, etc., e considerat referinta. 94 de puncte Wine Advisor pentru acest 2022 absolut minunat.
Silex
Silex - poate cel mai ravnit sol din Sancerre, insa trebuie sa stii de la inceput ce inseamna senzatiile flinty (de cremene) pe langa tot ceea ce vazusei pana acum la alte vinuri din Sauvignon Blanc, sa nu te ia cu lesin. Nu sunt singurele impresii, dimpotriva, vinurile de aici o complexitate relevanta, alte categorii importante fiind reprezentate: fructele exotice si notele verzi, ambele sustinute de o textura ca de creta, chiar sarata cu putina imaginatie [nu, niciun vin de pe lumea asta nu e sarat in realitate!]. Anii trecuti si la noi Silex a fost vedeta, probabil datorita echilibrului, elegantei si personalitatii vinurilor. De asemenea, potentialul de invechire dat de producator este de exceptie - pana la 7 ani. Notele marilor reviste si critici de vin in anii trecuti sunt mai mult decat magulitoare: 92 Parker, 93 Wine Enthusiast pentru editiile 2019, 2020 si 2021. A nu se frapa ca o sampanie, pentru ca e mult mai expresiv la 11-12 grade, iar ca asocieri culinare se recomanda pestele afumat, scoici si paste cu scoici, pui Gong Bao, salate fara rosii si nici otet sau lamaie. Le Rochoy Silex.
Specialul
Exceptional exemplar, de o tipicitate completata doar de un plus de savoare, venita dintr-un an bogat aromatic, ce inclina balanta si spre partea de fruct exotic, nedreptatita an de an de praf de pusca, cremene si aciditate taioasa. Les Garennes se naste din subtrat integral calcaros, doar must ravac si 9 luni pe drojdiile fine. Poetii vorbesc de crin, piersici, salcam, flori de vita de vie, miere, peste care as mai asterne eu un kiwi debordant, mango si chiar capsune. Vin de cel putin 93 de puncte pentru vintage 2023, prag la care se oprisera si cei de la Wine Enthusiast anii trecuti. Homar si vitel de lapte ar fi printre recomandarile producatorului ca asocieri culinare. Pentru ca wow! Les Garennes.
Titularul postului
Les GrandMontains e produsul de baza Laporte. Expresia autentica a solului argilos care este bogat în pietre dezvaluie un Sancerre alb de o prospetime extraordinara, sufletul soiului Sauvignon Blanc. Finetea si rotunjimea sa îl fac acompaniamentul ideal pentru cele mai fine feluri de mâncare. În secolul al XII-lea, Etienne, Contele de Sancerre a dat ordinului religios Grandmontains o panta situata în Ménétréol. Constienti de calitatea exceptionala a solului, calugarii au pus vii de vie pe acest versant. În 1997, Laporte a achiziționat o parcela de 4,8 situata în inima acestui versant al carui sol este compus din lut si pietris. Nu se foloseste deloc lemn in procesul de vinificatie, insa vinul sta pe drojdiile fine pana spre luna mai-iunie, cand este imbuteliat. Produs bio, 13% alcool. Textura e catifelata, rotunda, binecuvantata de o aromatica bazata pe caise coapte, flori albe de primavara si samburi de mar. Anii precedenti vinul a luat Aur la Mondialul de Sauvignon, un Argint la Vinalies de Paris sau 92p Fallstaff. Good stuff!
Madame la Comtesse
La Comtesse e considerat pe buna dreptate una dintre referintele cramei pentru ca provine de pe celebrul deal Les Monts Damnes, din Chavignol. Se recolteaza manual, nu se folosesc drojdii selectionate, se matureaza pe drojdii fine 5-6 luni si se folosesc doar dopuri de pluta de inalta calitate, garantate ca nu au fost contaminate cu TCA. Vinul este viguros si complex, chiar daca in curs de dezvoltare catre forma sa finala la care ajunge de obicei la aproximativ 18-24 de luni dupa recolta. Etaleaza atat note vegetale de asparagus si iarba verde cat si de grepfruit, passion fruit, lemon si mirabele. Gustativ se deschide dupa 20 de minute de aer cand pune pe limba senzatii minerale, volum si mai ales un postgust perfect ca lungime si evolutie. Vin mare daca ai rabdare sa-l descoperi. L-as vedea in maxim 2-3 restaurante romanesti de exceptie, cum l-au vazut si Ducasse, Ramsey, Hyatt si altii ca ei care stiu sa precieze adevarata calitate. Wine Enthusiast da 94-95 de puncte an de an.
Pouilly Fume
Pouilly Fume Les Duchesses 2023 - aici e vorba de combinatia intre finete si prospetime, data de caracterul mineral din sol (calcar si silex), de anul de productie foarte recent. Flinty? Avem! Fruct exotic si citrice galbene? Parte verde, vegetala, sa fie de vara? Este, desi nu chiar in prim plan. Eleganta - oh, daa! Aluneca printre papile ca un argint viu pe care daca nu te-ai concentrat sa-l marchezi cand a trecut il pierzi! Pentru ca 5 luni pe fine lees si alte luni la sticla inainte sa ajunga la tine - ne ocupam sa fii fericit, suntem aici, muncim, nu doar le plimbam de colo-colo, ca Marco Polo. Ce pun langa: un pestisor la jar, o frutta di mare, peste afumat in deschiderea pranzului, o salata de vara in care ai omis sa pui otet sau prea multe rosii, un humus sau tzatziki pe foccacia si de fapt orice iti trece prin cap, ca nu te amendeaza nimeni ca n-ai facut pairingul perfect. Pana si baut singur, vinul asta e mai frumos ca jocul Italiei la europene. Hai noroc!
Pustiul
Laporte face si un vin entry - daca asa se poate numi oricare SB din Loara. Nu are precizia si adancimea unui Sancerre Monts Damnes, cu siguranta, insa paleta aromatica e aproape identica, iar satisfactia oferita este mult mai sus decat jumatate din pretul vedetei amintite. E vinul pentru party in the backyard, pentru care prietenii te vor felicta ca l-ai ales, iar tu nu vei cheltui averi. Exotic, racoritor si cu o complexitate remarcabila. 89 points de la Wine Advisor, la un pret de sub 80 de lei.
Surpriza emisiunii - NZ
Si dupa ce am elogiat Maison Laporte cum ca sunt pionierii SB-ului din Loara, nobili, calugari si alte artefacte de lume veche, iata si iepurasul din joben: mai au o crama in Noua Zeelanda, de unde ne face cu ochiul vinul pozitionat superior - Chapel Peak. L-am ales pentru ca Noua Zeelanda, Marlborough chiar - vedeta zonei, pentru ca nu e gretos de la o tona de ardei gras Bianca in perceptie, ci smooth, de o finete ce nu caracterizeaza deloc insula. Avem citrice, fruct exotic, o oarecare onctuozitate si mineralitate. In recente evenimente private cu vinuri mari a fost considerat vinul serii, chiar daca alti actori se dadeau pe sume superioare. Certificat organic, 13.5% alcool, 92 de puncte si 115 lei la raft pentru cine inca n-a accesat programul de fidelizare. Vin de connaiseuri.
Valea Loarei, cu Sancerre si Pouilly Fume, este referinta mondiala in Sauvignin Blanc, indiferent cat push fac altii pe acest soi care e de fapt usor de crescut si datorita aromaticii usor de vandut. Dar marile vinuri, finetea absoluta e aici. Te invit sa alegi Laporte, asa cum au ales Ducasse, organizatorii Rolland Garros, reteaua Hyatt.
Lasa un comentariu