Trecutul

Istoria Tenutei Sette Ponti datează din secolul al XIII-lea, când făcea parte dintr-o moșie mai mare aparținând puternicei familii Ricasoli. Numele „Sette Ponti” (Șapte Poduri) se referă la cele șapte poduri care traversau cândva pâraiele și râurile care curgeau prin proprietate. In spatele Monalisei se afla unul dintre ele. In anii '80, proprietatea a fost achiziționată de familia Vannucci, care și-a început misiunea de a revitaliza podgoriile și de a produce vinuri de înaltă calitate. Sub îndrumarea vinificatorului Luca Vannucci, Tenuta Sette Ponti a devenit intai un nume renumit pe scena vinului toscan si apoi mondial. O dovada solida a succesului este listarea vinurilor in portofoliul marilor negocianti francezi, lucru dificil pentru produse straine Frantei. 


In acest moment propietarii Sette Ponti detin si Feudo Maccari in Sicilia, plus cateva parcele foarte valoroase pe Etna. Am analizat cateva dintre vinuri si entuziasmul dat de calitatea si renumele lor ne-a facut sa le aducem si in Romania, pentru cei mai elevati consumatori ai nostri. 


Vinurile

Feudo Maccari Grillo Olli. Vine din vii de peste 20 de ani, de pe plaiuri siciliene de la 80m altitudine, plantate in sistem "bush" in partea foarte sudica a insulei, langa Noto. Acest terroir confera vinului o bogatie aromatica remarcabila, alaturi de o corpolenta peste medie, luand in considerare vinificatia in inox. E mineral, e persistent si mai ales savuros. Soiul a fost dezvoltat acum mai bine de 100 de ani de marele ampelograf Antonio Mendola din Favara. 91 de puncte Wine Advisor. 

Feudo Maccari Grillo Firraru - versiunea de top a albelor sicilene. Sa zicem ca am oscilat ba cu jumatate de punct mai sus, ba cu jumatate mai jos decat cele 94 de puncte date atat de Decanter, cat si de James Suckling. Este forma suprema la care poate ajunge un Grillo din Siclia - a patra cea mai mare zona de vinuri a Italiei, mai mare decat Toscana, Piemont sau Abruzzo, de exemplu. Nu e suficient ca despre un vin sa se spuna ca a petrecut oaresice timp in butoaie de stejar pentru a primi aplauze. De fapt, lemnul folosit stangaci e fapt generalizat atat in lume cat si la noi, pentru ca extrem de putini producatori au si vointa si putinta financiara sa studieze indelung efectele diferitelor clone de stejar in contact cu clona din terroirul lor. Feudo Maccari imparte Grillo de pe o parcela ideala in trei proportii pe care le baricheaza separat, in stejar DE PRIMA TRECERE, cu diferite stadii de ardere. Solul este negru, pe langa cenusa vulcanica fiind un procent mare de fier, calcar si argila. Rezultatul final este un vin ce debuteaza in note de citrice, onctuos, vanilat, bine structurat. Productivitatea la hectar pe aceasta parcela este de doar 23hl. Ca ordin de marime, MEDIA de productivitate in Romania este de peste 100. Mare vin, de scos cand te acompaniaza connaisseuri cel putin la fel de buni ca tine, cel care l-ai cumparat. [Stoc extrem de limitat.]

Feudo Maccari Mahâris Syrah - nascut în 2005 si numit dupa turnurile de veghe pe care arabii le foloseau pentru a veghea litoralul marii, este vinul care simbolizeaza întâlnirea diferitelor stiluri și culturi. Conditiile pedoclimatice excelente, întâlnite în Sicilia, au permis o adaptare perfecta a Syrah-ului, încât este considerat acum nativ. Caldura mediteraneana a insulei si cultivarea alberello, îi permit sa atinga o coacere perfecta si, în același timp, solurile calcaroase îi confera eleganta, finete si o mineralitate distincta. Exista legenda conform careia împaratul roman Marcus Aurelius a importat vita de vie locala din Egipt, care a fost plantata în apropierea orasului Siracuza, de la care ar proveni numele de Syrah. E un vin foarte expresiv, spicy as hell, negru, cu tonuri de ciocolata si fructe negre de padure dulci, in ciuda nivelului de zahar sub 1g/litru. Adie si o urma de ierburi aromatice presarate cu piperul negru prezent permanent. Vin absolut spectaculos, cotat la 94 de puncte Suckling, 93 Decanter si tot asa inainte... 

Feudo Maccari Animardente Etna DOCAm avut intotdeauna o aplecare catre vinurile de pe Etna, datorita unicitatii terroir-ului, a raritatii soiurilor si a cantitatilor foarte limitate produse aici. Nerello Mascalese da vinuri light ca aspect vizual si tactil, insa nu fara structura sau complexitate. Desi numele sau pare sa fie de pe Animal Planet, el provine din maruntaiele vulcanului, din activitatea sa neîncetata, caldura si culoarea magmei. Via se afla intr-un amfiteatru nascut din eruptiile vulcanice care de-a lungul secolelor au dat nastere unui substrat terestru valoros. E necondusa, prefiloxerica, expusa celor mai extremi agenti climatici, se dezvolta pe soluri vulcanice întunecate rezultate din curgerile de lava. Savoarea originala, principala valoare a vinului vine atat din senzatiile de cirese negre, samburi de stone fruits sau fructe rosii, combinate cu taninurile atat de gustoase, marunte, dulci  - inciuda zaharului rezidual de 1g/l! Avem mari critici care vorbesc de piatra Ponce, de minerale, care, cu putina imaginatie pot fi regasite in vin. De retinut ca vinurile de pe Etna BINE FACUTE sunt o incantare. Decanter merge pana la 94 de puncte, ca si Suckling. Vin de mare clasa. 



Sette Ponti Vigna di Pallino Chianti DOCG. Desi un DOCG, Vigna di Pallino e un vin entry al celebrilor Sette Ponti, avand in vedere nivelul de pret. Are aciditate mare, alcool mediu+ (14), savuros dupa ce te obisnuiesti cu partea sa taioasa si asociezi o pizza buna. Producatorul vorbeste si de prospetime a gustului, cu note de capsuni salbatice si note florale de violete. Proaspat si echilibrat pe palat, evidentiaza taninuri delicate si o întoarcere placuta de fructe parfumate. Vinul este dedicat lui Pallino, un fermier care a avut grija de podgorii în anii 1950. Sa tot fie la vreo 90 de puncte.



Sette Ponti Oreno Super-Tuscan. Oreno e un blend super toscan de varf, cotat de revistele de specialitate intre ele mai bune 100 de vinuri italiene in 2024. Si cand te gandesti ca aici s-au pus toate Franciacorta si Amarone si Barolo si Brunello si…. toate! Dar cand obtii acelasi punctaj cu Sassicaia la doar a 25-a editie, din partea acelorasi cunoscuti critici de vinuri, o meriti cu prisosinta. De fapt, in Romania avem impresia ca cele 2-3 super toscane aduse la inceput ar fi singurii lideri mondiali, insa lumea rosiilor din zona e mult mai vasta, iar unii ofera aceeasi super-calitate la preturi la jumatate, daca nu mai jos. Oreno e Merlot, Cab si 10% Petit Verdot, care aduce un plus de intensitate aromatica si note spicy. De Merlot nici nu mai zic, la cate zeci deja de vinuri de clasa mondiala sunt facute in zona din acest soi. Cab-ul isi gaseste aici un terroir similar cu Bordeaux, pe pietrisul vechii albii al paraiasului Oreno, ce da numele celui mai renumit vin Sette Ponti. E solid, dens, complexitatea te duce cu gandul de la prima sorbire ca joaca intr-o liga ultra-high-end. Desi deschis usor inainte de timpul sau, nu mai e chiar ieri dat jos din butoi, chiar daca pastreaza in background note de cafea, cacao sau lactice. Inima sa e insa compusa din coacaze si cirese negre, cu o tenta de pruna afumata. De remarcat postgustul, incredibil de lung. M-am bucurat de el acum, insa cine are suflet sa-l uite in beci vreo 3-4 ani va avea orgasme nebanuite. Premii: 98 Suckling, 98 Decanter, 99 o revista italiana care il si pozitioneaza in acel top 100. De tinut minte ca intre super toscane Orma si Oreno vor fi tot timpul la varf si ne bucuram ca prin Vin Magazin am reusit in sfarsit sa-i aducem in Romania.
Sette Ponti e un intreg univers, diversitatea si mai ales calitatea vinurilor lor e la superlativ.
L.E. - uitandu-ma in conspectele anului curent nu cred ca am punctat ceva mai sus decat Oreno. Iti doresc sa te bucuri de el si de celelalte exceptionale vinuri Sette Ponti de care n-am apucat sa spun azi: Orma, Passi di Orma, Crognolo, Vermentino!