Budureasca – noile albe si rose-ul

Budureasca – noile albe si rose-ul

    Datorita uriasei diversitati a lumii internationale a vinului, an de an incep sa-mi scape din ce in ce mai multe aparitii locale, insa Budureasca este unul din producatorii catre care am avut tot timpul o afinitate. Sigur ca si oamenii de acolo au fost intotdeauna calzi si bine pregatiti profesional, dar mai presus de toate mi-au placut vinurile lor inca de la aparitia pe piata. Le astept an de an noile aparitii, iar acum am avut privilegiul sa le vad printre primii.

Budureasca Sauvignon Blanc Premium 2018

Fara a minimiza calitatea anilor precedenti, mi se pare ca Sauvignonul 2018 este cel mai echilibrat din ultima vreme. Exista o liniaritate intre aciditate, consistenta, savoare si intensitatea aromatica ce se obtine doar in anii foarte buni, cand in mana dirijorului se afla ani de experienta, iar aici Budureasca se poate mandri cu unul dintre cei mai buni oenologi ce isi face meseria la noi in tara, Stephen Donnelly. Nu va lasati pacaliti ca nu-l vedeti la evenimente mondene in capitala, ca nu asta e valoarea muncii sale.  SB Premium 2018 Budureasca – 87 de puncte si de recomandat.

 

Budureasca Chardonnay Premium 2018

Am o marturisire de facut: pe vremea vechii crame, cu ani in urma, Budureasca facea un mare Chardonnay in aceasta gama, inegalabil in plaja sa de pret. Dupa mutare a fost bun, insa parca nu a stralucit. Ei bine acum, dupa 3-4 ani, s-a atins din nou performanta la albe, vinurile au naturalete, au palat amplu si mai ales savoare. Va recomand cu caldura albele Budureasca 2018, sunt minunate.

88p si pentru Chardonnay.

 

Budureasca Fume Premium 2018

Daca la Sauvignon Blanc Premium am avut 13% alcool, Fume-ul, din Chardonnay, Sauvignon si Pinot Gris trece la 13,5%. Atacul imbie cu note primavaratece de lastari verzi, unt, natura in formare, la fel ca anotimpul in care s-a lansat. Gustativ da dovada de o inalta complexitate, fiecare soi intepretandu-si partitura cu noblete. Este superba impletirea onctuozitatii Chardonnay-ului cu taisul Sauvignon-ului si fructuozitatea Pinot Gris-ului. Este un vin exceptional, mult peste costul sau, in contextul pietei romanesti. Evolutia sa va fi perfecta pe parcursul anului, acum pastrand notele zglobii de tinerete si asezandu-se domol spre toamna, ca un batran intelept pe prispa. 88+

 

Budureasca Rose Premium 2018

Si aici se vede un progres, e clar ca anul a fost bun in Dealu Mare. Vinul a iesit din starea de mijloc a anilor predecenti, cu note de baza usor de inteles, urcand spre unele subtile, pentru un consumator elevat. Merge pe un set aromatic de finete, cu tuse de fragute sau zmeura de intensitate fina, prospetimea fiind senzatia care primeaza. Foarte frumos vin.

86+

 

Mihai Vasile

Somelier  si fondator VinMagazin