fbpx

Carciuma fara ospatari

Carciuma fara ospatari

    Total intamplator, am nimerit in ultimele saptamani in doua restaurante care nu (mai) au ospatari. Bineinteles ca am fost contrariat in prima faza, mi s-a parut ca.. #sarakilor de pe roof top, asa ati ajuns? Dupa care m-am dus la bar, mi-am luat o bautura, am platit-o pe loc, m-am asezat la ce masa am dorit, iar cand am terminat am plecat. Ok, a fost si un  intermezzo cu mancarea – s-a folosit pagerul sa vin sa imi ridic comanda, nu mi-au cazut galoanele ca mi-am adus-o singur la masa. Dimpotriva, cred ca acest gest este in sine un statement: guys, aici nu e nimeni boss, aici suntem niste oameni normali, nu ne e rusine sa ne aducem berea la masa.

In al doilea caz a fost o carciuma de cartier, plina de studenti, la fel organizata, cu doar un picol care debaraseaza si un clopotel care declanseaza de fiecare data salivatie in sala.

Prima experienta a fost repede data uitarii, insa dupa a doua am reflectat la toate astea si mi-am dat seama ca noi toti ne-am trait intreaga cariera de musterii intr-o bula de snobism amestecat cu prostie. Hai, pe bune, la Dulama (carciuma celebra din Caracal) unde cei mai elevati vin in trening cu pantaloni lungi, e cazul sa fii condus la masa si sa ti se aduca meniul, cand de fiecare data iei acelasi Skol obosit la 3,5 lei? Maxim o ceafa+cartofi prajiti dumineca? Vrei nota de plata in coperti de piele aduse de virgine pe tipsie de argint?

    Inainte sa aruncati pietrele, solicit un paragraf in apararea mea: sunt total de acord ca in restaurantele stilate sa se ofere aceste servicii, dar sa fie de calitate, sa aduca un plus de valoare. Decat sa ai niste mutre plicitisite si ineficiente pe 4j da milioane pe luna, plus 30 la stat, SSM, medicina muncii, curs de igiena si concediu medical cand n-are chef azi – mai bine ioc. Fa in asa fel incat cel cu care interactioneaza clientul sa contribuie semnificativ la experienta in locatia ta. Profita de ocazia asta si arata ce poti! Foloseste-l ca un plus, altfel ne incurca! Ca de halit un cotoi prajit, am cam facut-o cu totii pana acum, nu despre asta e vorba in 95% din locurile in care ti se pune in farfurie.

Si inca un aspect care pentru mine e extrem de important. Sau mai degraba enervant, in cele mai multe cazuri: timpul de asteptare, care se intampla fix din cauza acestei interfete in plus: ospatarul. Hai sa calculam o medie, de Bucuresti:

  • De la intrare pana vine meniul: 5-10 min
  • Inca 10 pana vine sa ia comanda
  • Inca 10 pana il prinzi sa-i ceri nota
  • Inca 10 pana ti-o aduce.
  • Inca 10 pana iti aduce restul.

Ti s-a intamplat asa? Nu, nu asta e normalitatea! Cum treci podul la Ruse, sa nu mai zic de Europa si lumea civilizata, e clar ca timpii astia pot fi redusi la minim foarte simplu.

E normal sa astept un timp rezonabil pentru un fel de mancare complex, care nu-i bazat pe semipreparate, congelate sau carneturi la gratar, dar sa stau vreo juma’ de ora, sau mai bine, in plus, cand nu-mi doresc sa fac asta, poate fi total incomfortabil.

Asa ca dragi proprietari de stabilimente culinaro-bahice, stati linistiti, e foarte probabil sa fim mai fericiti fara ei! S-ar putea sa ne uitam mai atent la preturi cand lipsesc asa-zisele servicii de aducere a meniului si a restului dupa nota de plata, dar scapam si noi de bacsis 😊

Presupun ca mese cu ecrane tactile pe care sa varsam bere, dar sa si comandam nu prea intra in bugetul dvs., insa o aplicatie gratuita pe iPhone si Android nu cred sa coste mai mult decat taxele pe o luna cu un angajat. Am intrat in cacrciuma – o instalez. Iti trimit eu comanda de acolo si tu ma bazai cand e gata. Nu suna cool? Plus ca ramane ceva in tilifonul consumatorului, mai dai si tu cu un mail in el, o invitatie la un party, o reducere, un covrig.

Hai si-o recomandare de vin de vara, repede:

Sunt fan al Cramposiei de Cepari de cativa ani buni. Se pare ca distantarea de firul Oltului aduce cu sine o medie a temperaturilor usor mai ridicata decat Dragasaniul clasic, ce se pleaca in calea curentilor reci de la munte. Astfel, Cramposia de  Cepari tot timpul a fost mai rotunda, mai corpolenta, a dat senzatia de fruct copt, savuros. Ei bine, cea din 2018 nu e chiar pe modelul clasic, limitand la minim aromatica, odata cu nivelul de alcool, ceea ce il pozitioneaza intr-o zona superioara de eleganta, asemanatoare cu clasicii lumii vechi. Un vin de gastronomie, un vin frantuzist. 87p