fbpx

Castel Valdoianu 2017

Castel Valdoianu 2017

    Recent am vazut impreuna cu cativa prieteni in jur de 15 Fetesti Negre in paralel, fara sa le stim numele cand au udat paharele. Am creionat o definitie, o tipicitate a soiului, am discutat vinurile care au meritat atentie si cand am tras linie Castel Vladoianu a stralucit, atat in opinia personala cat si ca medie a tuturor. Daca la inceput lemnul a parut superior, odata cu o aerare moderata o Feteasca Neagra autentica si-a aratat fata. Una fara muschi creati cu sterioizi, fara kick venit din pliculetul cu sare de lamaie, fara amar pe final din enzime, neintunecata de mixuri cu alte soiuri. Si ne-am intrebat daca Miresei nu cumva ii prieste mai mult clima rece, precum cavalerului sau de onoare, Pinot.

    Sta pe 13 grade alcoolice, arata violaceu-rubiniu translucid si imbina fructele rosii de padure zemoase, putin aromate, cu tuse de vanilie si cacao. Palatul e minunat: amplu si condimentat. Foarte frumos si finalul, evolutia fiind ascendenta, iar lungimea postgustului mai mult decat decenta. Trateaza-l cu respect prin folosirea unui pahar de soi, temperatura potrivita, ai rabdare sa-l aerezi o ora si rezultatul e cel putin gustos.

89-90p

Din figura alaturata au mai stralucit Bogdan Primordial (a aparut 2017), Monogram la sectiunea Power, Truda Fanny ca linie originala.