fbpx

Cava Raventos Rosell

Cava Raventos Rosell

Despre Cava

     Denumita Sampanie Spaniola in trecut, Cava este un spumant obtinut prin metoda traditionala – aceea lunga, cu invechire la sticla. Traditional, inca dinainte de 1900, se folosesc soiuri locale – Macabeu, Parellada si Xarel-lo. Abia in anii ’80, dezvoltarea relatiilor comerciale prin aderarea la UE ii face pe spanioli sa ia in considerare si Chardonnay-ul in blenduri, ceea ce a rotunjit colturile oarecum rugoase ale spumantului catalan, a adus un plus de cremozitate, de eleganta, de calitate in general. Avand in vedere nivelul in general foarte scazut de zaharuri, Cava ramane o bautura pentru cei initiati in spumante. O gasim, dupa restul de zaharuri, in forma:

  • Brut Nature: 0-3 g/l
  • Extra Brut: 0-6 g/l
  • Brut: 0-12 g/l
  • Semi Seco: 12-17 g/l R.S. (aka Extra-Dry )
  • Dulce: nivel superior de zahar.

Costa mult?

Cum se ajunge la aceste diferente? La sfarsitul perioadei de fermentatie in sticla – a doua adica – se adauga lichidul de expeditie, care este in general must concentrat, intr-o proportie mai mica sau mai mare, in functie de rezultatul urmarit. Spumantele Brut Nature, Brut Zero sau Pas Dosee, cum li se mai spune in lume, nu au acest adaos. Atentie insa, mai ales daca vii dintr-o lunga relatie cu Prosecco, majoritar extra-dry – pot parea aspre, cu aciditate mare, pe tonuri de citrice si mar verde, mai mult decat florale.

“Cava matches Champagne in many ways, often
for a small fraction of the price.” – spune Madeline Puckette pe blogul sau

Fata de metoda de fermentare in tancuri (Martinotti, sau Charmat), care este foarte rapida, vinul fiind gata de pus in piata in doar cateva saptamani, cea traditionala implica nu numai perioade mult mai lungi (incepand cu 9, pana la 120 de luni in sticla) ci si munca de rotire a sticlelor. Acest rastimp de la crearea vinului de baza pana la punerea in piata inseamna un cost important de productie, de aceea spumantele facute prin metoda traditionala, cu invechire indelungata in sticle, sunt de cele mai multe ori mai scumpe.

Cava adusa de noi are preturi cuprinse intre 44 si 110 lei.

De ce Raventos Rosell

Am gustat sute de Cava la ultimul targ de vinuri spaniol important, cautand sa gasesc un producator care sa aiba o gama satisfacatoare ca marime, sa nu fie vreun gigant, ci afacere de familie si bineinteles sa fie ceva de calitate. Poate parea surprinzator, insa ultimul atribut l-am gasit mai mult decat ma asteptam, Cava e un spumant pe care te poti baza. Argumentele care m-au convins sa aleg Raventos Rosell dintre alti producatori de calitate inalta, au fost in primul rand ca si-au dorit foarte mult si ei asta, ca a existat un dialog permanent, rapid si la obiect. Iar vinul pentru ca are un nivel alcoolic scazut, ce il face placut inca de langa omleta dintr-un bruch. Totodata, introducerea soiurilor folosite in cele mai bune zone de spumante din lume – Champagne sau Franciacorta – au rezultat intr-un plus de eleganta, vinurile sunt elevate, cremoase, chiar daca moderate in intensitate.

Cavele la raport

Daca vorbim de Portium Brut, ca spectru aromatic, gasim merele verzi, pere galbene, bazate pe o aciditate ridicata si un rest de zaharuri moderat, chiar daca Brut e cel mai inalt nivel al producatorului. O Cava cinstita, de la niste agricultori spanioli, de fapt catalani, ce ne seamana foarte mult comportamental. Stiati ca in Catalana sunt intre 1500 si 3000 de cuvinte comune sau foarte asemanatoare, daca nu identice cu aceleasi din limba romana?

Avem apoi un Brut Nature Reserva, definitia gustativa a Cavelor, model de tipicitate, de scos din frigider la 5 grade in zilele foarte calde. Te va cuceri cu doar 1g de zaharuri ramase natural din fermentatie, pe note de piersica alba si mar verde, foarte efervescenta, placuta de dinaintea pana dupa finalul mesei. E versatila, usoara, arata bine si e greu de gasit ceva similar la noi. #brutnature. Atentie, ca s-a dat drumul la petreceri private largi. Avem cateva baxuri de sticle MAGNUM, la 1,5l, din acest produs, sub 100 de lei!

Spre deosebire de Prosecco Rose, abia trecut in legitimitate anul acesta, in Cava consiliul regulator a lasat aceasta portita de la inceput, chiar daca numarul de soiuri e limitat. Ca orice producator de spumante care se respecta, Rosell face Cava Rose din 100% Pinot Noir, din vii vechi de peste 30 de ani – vin auster, sec pana in maduva oaselor – din nou brut nature. Un spumant gastronomic, de pus langa peste sarat, langa fructe de mare, preparate bogate in carbohidrati, ca paella sau carne in aluat – ca sa dau doar cateva idei.

La varful piramidei se afla un Brut Nature Gran Reserva 2014 in cutii de lux, nelistat pe site, cele cateva sticle aduse fiind disponibile doar in shop, in Henri Coanda 21.

Am adus Cava ca alternativa de spumant de cea mai inalta calitate, produs dupa metoda traditionala. Am adus si Cremant de Burgundia, sau de Loara, fara a renunta la Prosecco – si acesta ales pe spranceana. Am adus si vom promova vinurile de inalta clasa, de oriunde ar veni ele, pentru ca diversitatea ramane o provocare continua pentru noi toti. Incearca-le, sunt atent selectionate dintre sute de altele, aparent similare. Venind direct din crame la tine acasa vei observa ca preturile sunt cel putin rezonabile, asa cum te-am obisnuit de mai bine de sase ani de cand am lansat VinMagazin.

Mihai Vasile

fondator VinMagazin