fbpx

Crama Burgo Viejo, din RIOJA

Crama Burgo Viejo, din RIOJA

    Preumblarile frecvente in zone viticole celebre m-au facut sa ma gandesc acum cativa ani la a impartasi cu prietenii unele vinuri deosebite intalnite acolo. A fost unul dintre pilonii Vin Magazin si va fi intotdeauna. Pasiunea inainte de orice, cu riscul de a ramane intr-o zona de profitabilitate sub medie, insa cu fruntea sus cand recomand un vin.

    Recent am vizitat Rioja si ale sale vestite crame, am poposit in Haro si Logrono, am degustat sute de vinuri in cateva zile, de la etichete mari, ca Finca la Emperatriz, Ygay, Tondonia, Louis Canas sau Muga, pana la producatori mici, mai aproape de agricultori decat de comersanti de vin. O prima concluzie e ca n-am gasit vin slab in Rioja. I-a binecuvantat natura cu un sol excelent, bogat in oxizi de fier sau argile calcaroase, o clima buna de vie, albia raului Ebro cu afluentii sai si proximitatea muntilor Obarenes. Tempranillo este soiul cel mai cultivat, dar am vazut Garnacha, Graciano sau Mazuelo (Carignan) excelente, bine cotate de critici renumiti. Am vazut de la cooperative mari – Marques de Riscal, 1500ha – pana la crame cu cateva mii de sticle de o calitate incantatoare, vinuri de autor.

   Burgo Viejo a fost declarat in 2016 cel mai bun producator in Rioja de Deutsche Wine Marketing, organism sustinut de Vinofed si OIV. 

    Flerul m-a indrumat spre un producator mic spre mediu, o afacere de familie aproape de intersectia regiunilor Rioja (din care face parte), Navarra si Campo de Borja, vinarie numita Burgo Viejo. A luat fiinta sub forma unei asociatii de producatori, in anii ’50, se exploateaza aproximativ 200 de hectare proprii, iar familia care detine acum domeniul a cumparat in 1987.  Evolutia vinului de Rioja este fulminanta: dupa ce a fost descoperit si recunoscut ca o referinta internationala, la 13 ani de la achizitie – in 2000 – s-a imbuteliat prima sticla, pana atunci vinul plecand exclusiv vrac din crama, in 2009 au inceput sa exporte, iar Romania, prin aceasta colaborare deschisa de noi, de Vin Magazin, este deja a 33-a tara in care ajung vinurile Burgo Viejo.

La cel mai mare concurs de vinuri din lume – AWC Vienna – Burgo Viejo primit premiul de cea mai buna crama spaniola a anului, in 2019!

    Au 3000 de baricuri in crama, produc cam 4 mil sticle de vin pe an, din care o mare parte sta ani buni la maturat. E interesant ca folosesc 100% stejar american la Crianza, 50-50 cu French la Reserva si frantuzesc integral la Gran Reserva.

   

    Au fost cateva argumente care m-au convins sa colaborez cu Burgo Viejo si sa aduc o parte din vinurile lor aici, spre a le putea impartasi cu tine: in primul rand naturaletea, caracterul autentic al oamenilor. Inclusiv export managerul este de o sinceritate debordanta, oferind informatii care la prima vedere, sau in lumea noastra nu i-ar avantaja, cum ar fi pastrarea butoaielor patru ani, culesul mecanic al parcelelor mari de pe solurile plane sau caruselul etichetelor ce acopera vinuri similare in functie de piete. Totusi, niciodata nu au pus o medalie primita de o eticheta pe una diferita doar pentru ca e acelasi vin inauntru. Iar daca e sa vorbim de medalii, Burgo Viejo e un adevarat general coreean:

  • Palacio de Primavera Reserva, un Tempranillo 100%, e poate cel mai titrat, posesor de medalie de platina (!) si 97 de puncte de la cea mai mare revista din lume, Decanter. 
  • Crianza, din aceeasi linie Palacio de Primavera, are 95 de puncte la IWC – cel mai riguros concurs din lume, AUR la Viena – cel mai mare concurs de vinuri din lume, AUR in Germania, samd.
  • Licenciado Reserva are 91p de la James Suckling, Aur la Challenge International du Vin, Aur la Berlin, Aur la IWSC – ca sa le enumer doar pe cele mai stralucitoare
  • Crianza are  92p Suckling, 91 Tim Atkin, Aur la Berlin, Aur la Vinalies de Paris, etc. Si toate astea la 48 de lei!
  • Reserva 93 IWSC, 91 Suckling, 90 Decanter

    Dar iata-le pe toate AICI, in toata splendoarea. Setul de Crianza + Reserva +Gran Reserva intr-o cutie LUX cred ca pot constitui un frumos cadou pentru un iubitor de vinuri bune. 

    In gama Palacio de Primavera sunt vinuri exclusiv din Tempranillo, iar gama clasica, din care fac parte Crianza, Reserva, au Tempranillo majoritar, alaturi de care, in proportie de sub 15% apar Graciano sau Mazuelo. Gran Reserva este doar Tempranillo. 

    Te invit sa incerci aceste vinuri, in opinia mea minunate, sticla cu sticla sau sub forma unui pachet PROMO de lansare, valabil o scurta perioada, creat special pentru degustare “en primeur”.