fbpx

Am descalecat la Davino

Am descalecat la Davino

    Cu cateva zile in urma am vizitat noua crama pusa la punct de Davino, sus in deal, in mijlocul viilor lor.

    Daca m-am implicat si am lucrat intens la amenajarea Vin Magazin din ultimele luni, in noua locatie de langa Piata Romana, mi-au sarit in ochi detaliile deosebit lucrate la Davino: masa imensa de degustari din stejar masiv, curatenia impecabila, toate decoratiunile aliniate la milimetru, semineul original, peisajul incantator ce se dezvaluie in jur.

    Dintre albele prezentate mi-au mers la inima:

  • Feteasca Alba Monogram 2019, intr-o exprimare naturala, mult diferita fata de ce se facea acum cativa ani, bine conturata pe profilul soiului, aproape de nivelul sau de varf. 88+
  • Domaine Ceptura Blanc – o gama usor umbrita de Rezerva in trecut si inca de Revelatio acum, insa in opinia mea cel putin la fel de reusita, sa nu zic mai mult. Pe numele sau de cod DCB19, e un vin plin de fruct, intens, cu multa prospetime, pe care il vad la 90 de puncte acum. Alegerea anului intre albele Davino.

Domaine Ceptura Rouge e si el un hit, nu departe de celelate rosii pozitionate mai sus de producator. De altfel l-am cotat la 91 de puncte, doar unul-doua il despart de Flamboyant, campionul all times al vinurilor rosii romanesti (all times inseamna de 3 ani 😊). Va urma si un Domaine Ceptura Rouge 2018, in premiera realizat in crama noua, prea crud acum sa se ia la intrecere cu 2016, 88 de puncte. Repet: Domaine Ceptura Rouge ar trebui sa fie o alegere smart pentru consumatorul de vin super-premium.

    Regele Flamboyant 2016 – poate va amintiti concursul Rosu Imparat, la care au jurizat 50 de oameni care beau vinuri de acest nivel in fiecare zi, 93 de puncte – impecabil. DAR stati asa, ca va veni si un 2018, ce pare plamadit diferit in noua crama, deocamdata evaluat de mine la un 92+, insa senzatia de natur preleva si cred ca potentialul de asemanare cu marile rosii ale lumii e prezent.

    Despre Rezerva Rosu pot sa va spun doar ca la ultimele degustari private de Bordeaux sau Italia de super-top de luna trecuta, am avut de fiecare data un Rezerva rosu deschis, in decor si cu toata sinceritatea va zic ca e acolo, in trena lor. Nu zice nimeni ca bate Petrus sau Sassicaia din anii buni, insa poate sta onorabil la aceeasi masa, nu e din niciun film romanesc. E un vin pe care trebuie sa-l ataci cand ai deja la bord sute de rosii bune internationale, ca sa-l poti aprecia corect.

    Se vede la Davino dorinta de a progresa an de an, de a perfectiona cat mai multe din acele sute de detalii care luate fiecare in parte nu par importante, insa impreuna duc la vinuri de 90+. De aceea ramane lider in calitate, un reper pentru industria romaneasca de profil.