In spatiul european placerea de a bea vin exista dinaintea lucrurilor si informatiilor care au rezistat pana la noi. Dovezile incep acum 8000 de ani in Georgia, apoi Armenia, Grecia, Iran, Egipt, Imperiul Roman, Dacia, etc.
Exista mai multe motive pentru care oamenilor, mai vechi sau mai noi, le-a placut si le place in continuare sa bea vin, dintre care incercam sa le identificam in continuare pe cele mai interesante.
Stimularea creativitatii.
Vinul, in cantitati moderate, are un efect benefic pentru creierul nostru, facand sa dispara aparentele bariere in rezolvarea unor probleme, alimentand focul interior, pasiunea poetilor, a scriitorilor, a pictorilor. Ai de conceput o solutie pentru maine dimineata? Un email delicat pe care nu stii cum sa-l formulezi? Ia un pahar, sau chiar doua de vin, dupa care incearca sa creionezi liniile principale, text pe care sa-l ajustezi usor maine, la rece. Noua ne-a iesit. De multe ori. Pentru ca inspiratia si adevarul se afla de multe ori in sticla de vin. Baudelaire, Jack London, Edgar Allan Poe, Hemingway, Nichita Stanescu, Cioran sau Marin Preda o confirma.
Horatiu spune: „N-au să aibă viaţă poemele scrise de băutorii de apă”
Presedintele american Thomas Jefferson: „Good wine is a necessity of life for me.”
E sanatos.
Vinurile rosii contin resveratrol, un puternic antioxidant, pe langa o mare gama de minerale, precum potasiul, calciul sau magneziul şi vitamine hidrosolubile, ca B1, B2, B5 şi B6 (cele din acest grup intervin în funcţionarea sistemului imunitar, nervos şi menţin sănătatea pielii şi tonusul muscular), iar într-o mai mică măsură, acid folic, vitamina B12 şi vitamina C. Orice doctor iti va spune ca, in cantitati moderate, consumat constant, vinul are efecte benefice asupra santatii tale. De ce vin si nu altele? Pentru ca pare singurul care da o senzatie de satietate inainte sa consumi intr-atat incat sa cazi in patima nesabuintei.
Socializare.
La restaurant sau acasa: integrare intr-un grup, dezvoltarea relatiilor, deschidere, atingerea aspirationalului, cu efecte constructive, de progres, de catifelare a animozitatilor, de rezolvare amiabila a divergentelor, de armonizare si acceptare a individului asa cum e el.
Pozitionare si impresie artistica.
Imagineaza-ti ca esti intr-un club, e cald si vrei sa o intri in vorba cu o superba domnisoara din imediata proximitate. Calculeaza cam ce sanse ai daca ai in fata un rose intr-o frapiera transparenta, cu gheata, fata de o halba cu bere. Cam aceeasi impresie o lasi si cunoscutilor care trec pe langa tine cand esti la o terasa.
O fac cu cap.
Conversatia si comportamentul pe parcursul consumului de vin nu se poate compara cu al celor care se duc spre spirtoase sau bere. Ok, ne-am propus si asumat ce vrem sa facem diseara, insa rezultatul poate fi superior. Inclusiv efectele secundare de a doua zi. Alege vinul, nu vei fi aproape niciodata intr-o postura regretabila.
Cu ajutorul vinului, cosumat constant in cantitati moderate, vei reusi, usor-usor sa-ti controlezi reactiile si impulsurile cand treci de primul, al doilea sau al 5-lea pahar de vin. Mai sus de atat esti pe cont propriu.
Relaxare.
Ma retrag, las o lumina obscura sau deloc, pun castile audio dupa ce am sorbit de cateva ori din vinul preferat si ma las purtat pe vibratiile instrumentelor. Descopar piese si grupuri noi, traiesc alaturi de multime ovatiile, dar raman eu, pe fotoliu, reincarcat la final cu energia cu care am rezonat. Momente speciale pe care rar mi le permit, tocmai de aceea mi le doresc alaturi de un vin deosebit!
Diversitate.
Vinul e facut din mii de soiuri care cresc in conditii diferite, iar posibilitatile de vinificatie duc spre infinit sansele noastre de a descoperi acest intreg univers. Vanatoarea insa, efortul, cautarea informatiilor despre cele mai cele vinuri, zone, producatori, vintage-uri – ele vor fi sursa de alimentare pentru a continua acest quest toata viata.
Insa prin diversitate hai sa nu ne limitam la cautarea vinurilor extraordinare ci sa ne referim la oamenii din jur. Una e sa cunosti o persoana intr-o singura dimensiune, la serviciu, intr-un anumit departament si alta e sa iesim toti din mediul cunoscut, confortabil si sa ne aratam cu sinceritate diversele laturi, aparte de cele comune, etalate in mediul de zi cu zi. Toti avem hobby-uri, pasiuni, tabieturi, insa avem si o chemare interioara de a impartasi experiente si pareri, de a ne bucura cand cunoaste oameni noi. Uneori acesti oameni noi ajung sa ne fie cei mai buni prieteni. Vinul are rolul de a slefui primul contact, de a cladi incredere mai bine si mai repede.
“Gusta placerile vietii, nu le lasa sa treaca pe langa tine. Mai devreme sau mai tarziu apare un moment in care vei regreta ca nu ai facut-o. Vinul este un gust al vietii. A taste of life!”