fbpx

Elita mondiala a vinurilor – Bodegas Protos

Elita mondiala a vinurilor – Bodegas Protos

Exista crame in lume care tin sa se autodepaseasca an de an si au inceput de un secol. Azi, desi lideri in segmentul lor, investesc milioane de EUR in cercetare si dezvoltare, in punerea in valoarea a locului, a specificitatii sale.

Aristotel spunea acum 2500 de ani ca Protos este esenta tuturor lucrurilor, prima entitate aparuta.

Unul dintre marile nume aduse recent de noi in Romania este Bodegas Protos, ce aloca anual 2 milioane de EUR in identificarea si selectionarea drojdiilor locale, in definirea clonei ideale de Tempranillo pentru Ribera del Duero si efectele contactului cu diferite fibre de stejar pe peioade mai lungi sau mai scurte, la nivel molecular. As putea face aici o paralela nefericita cu incercarile stangace ale unor asociatii de la noi sa se diferentieze, insa deocamdata n-au reusit sa identifice nici macar primul element unic. O vizita la Protos, chiar si virtuala, poate ar fi de folos.

Bodegas Protos inseamna productie de 8 mil de sticle, export in peste 100 de tari, desi 70% din productie se consuma local. Inseamna vin de 40 de milioane de EUR exportat in primul rand in Americi: Mexic, Statele Unite, apoi Germania, tarile exotice din America Centrala, China, Elvetia, Rusia sau Japonia. Stati un pic! Mexic prima?! DA! Uite un hint: numiti cele mai mari lanturi hoteliere de lux din Cancun.

Am adus Protos in primul rand pentru calitatea vinurilor, confirmata in prealabil si in degustarile maraton de la targurile de profil, dar mai ales in cele comparative, in Romania, in care s-a diferentiat pe toate palierele de vechime sau pret. Am adaugat, peste calitatea vinurilor, notorietatea producatorului – putini stiu ca denumirea podgoriei Ribera del Duero este numele cedat benevol statului de catre Bodegas Protos acum 40 de ani, pentru ca era definitia locului, ei fiind prima crama infiintata in Ribera.

 

La Protos nu se face vin din vii mai tinere de 15 ani. Totodata, chiar daca regulamentele impun o presiune maxima in presarea strugurilor de 2 bari, Protos a hotarat sa se opreasca la jumatate din aceasta valoare, alegand calea calitatii absolute in defavoarea cantitatii. Daca vorbim de productivitate la hectar, in DO Ribera poti recolta cel mult 7000kg de struguri, insa cei de la Protos normeaza totul la sub 5000kg la hectar, tot in favoarea calitatii. De fapt, cel mai titrat vin Protos, capodopera El Grajo Viejo, cotata la 95 de puncte de Wine Spectator, vine din vii de peste 70 de ani si nu seamana cu niciunul dintre celelalte. Aliura este de cireasa neagra, coacaza si afine negre, cu ceva note picante, tanin fin si elegant, de o amplitudine debordanta si cu un potential de invechire urias.

Prima eticheta folosita de crama, in 1927, este si acum foarte bine primita mai ales de cei care au avut un strop de rabdare sa inteleaga filozofia facerii marilor vinuri. Denumirea este chiar anul de productie, vinul este de nivel Crianza, 18 luni  baric, 1 an sticla, in cazul de fata, peste normele minime de 1+1 ani. De remarcat ca aceasta eticheta, prima aparitie Protos pe piata, ia Mare Medalie de Aur la concursul national de la Barcelona din 1929. Vintage 2017 e facut din vii de peste 50 de ani plantate la 800m altitudine, cu o productivitate ramasa la 2500kg/ha. E un vin de mare finete, pe note de cacao, fructe negre de padure coapte, cu senzatii dulcege de vanilie, taninuri marunte, cat sa puna in valoare un rasol sau o tocanita de vitel usor picanta.

Peste 35% din cele 1200 de ha in proprietate sunt alcatuite din vii de peste 80 de ani, au 9 mese de sortare, 10 ingineri agronomi si 9 winemakeri, dirijati de Marinela Bonilla. In crama se gasesc in permanenta 15.000 de baricuri, de origine franceza sau americana.

Niciunul dintre aceste amanunte, luate individual, nu este de importanta majora – ca dovada ca exista vin ok si la noi sau in lume, fara a norma la sange sau a avea vii vechi. Au valoare insa atunci cand sunt aplicate cu sufletul curat toate la un loc. Asa se nasc marile vinuri, asa se construieste viitorul.

Alte cifre importante:

  • Protos prelucreaza 10% din strugurii din Ribera del Duero; cu alte cuvinte aici exista Protos si ceilalti
  • Pe un sfert din sticlele de Gran Reserva provenite din Ribera scrie Protos
  • Pe 12% din sticlele de nivel Reserva din Ribera scrie Protos.
  • Atrag peste 1/3 din turistii veniti pentru vin in Ribera, 40.000 de persoane pe an, pentru ca:
  • Au poate cea mai frumoasa crama din lume, 2,5 km sub dealul pe care se incrunta in creneluri Castelul Penafiel. Constructia a fost in 2009 locul 3 in lume la “The Best Building in the World”

Iata aici toata selectia Bodegas Protos.

Venim in sprijinul cluburilor si iubitorilor de vin si oferim spre degustare, la un pret semnificativ mai jos decat cel oficial, un pachet de trei vinuri rosii Protos. De asemenea, in septembrie poti achizitiona orice vin Protos cu o reducere de 10%, folosind pe parcursul procesului de comanda codul PENAFIEL10.

Noroc si sa ne vedem candva la un pahar de Protos!