Am fost in Concours de Lyon

Am fost in Concours de Lyon

    Intr-o mare de furnizori ai acelorasi putine vinuri romanesti foarte bune, fiecare negustor isi cauta calea, vrea sa se diferentieze prin ceva. Unii aleg strategia pretului cel mai mic renuntand la o parte din servicii, altii eficientizeaza la maxim logistica, poate unii fac stocuri in asteptarea scumpirilor frecvente, s.a.m.d.

Toate au succes, daca sunt bine realizate.

    Dar la VinMagazin am ales sa fim altfel prin selectia de vinuri oferite – importurile de Rocca, Chateauneuf du Pape, Riesling Geiben si in curand alte si alte etichete din Spania, Noua Zeelanda sau Argentina, cu toate ca si acum gasesti vinuri din aceste tari “exotice” pe site. Am ales sa fim altfel prin serviciile de livrare personalizate in functie de disponiblitatea ta si locul in care te afli (deocamdata valabil in Bucuresti), sau prin renuntarea la brandingul de “suprafata” in favoarea discretiei – pachetul nu striga din toti porii catre sefi sau colegii de birou ca are ceva de baut inauntru. Trimitem cadouri in numele tau cu mesajul propus, plus multe alte servicii conexe care sa-ti aduca o experienta deosebita in interactiunea cu VinMagazin.

 

    Am ales sa fim altfel, nu in ultimul rand prin nivelul de cunostinte despre minunata lume a vinului de calitate si experienta degustarii/evaluarii cator mai multe. Am trecut prin cateva module WSET – poate cea mai elevata scoala de vinuri europeana, prin cursuri de somelarie, dupa care am jurizat concursuri de somelieri. Am organizat sute de evenimente in centrul carora a fost vinul si mai ales evaluarea sa. Pentru ca orice s-ar spune din tribune, intre doua vinuri, unul cu siguranta ne va placea mai mult decat celalalt.

    Saptamana trecuta am aterizat la Lyon, unde, dupa vizite la partenerii Cellier des Princes, in Chateauneuf du Pape si Albert Bichot in Burgundia, am fost invitat sa jurizez intr-unul dintre cele mai importante concursuri de vin din Europa – Concours de Lyon.

Gallets Roule – pietrele mari ce constituie solul Chateauneuf du Pape

    A fost o experienta deosebita, pentru ca am beneficiat de o organizare perfecta – nu e usor sa gestionezi 950 de jurati cu confirmari, receptie, comunicare in general si peste 7500 de probe. S-a folosit scala de 100 de puncte, atinsa o data de un membru al comisiei din care am facut parte.

    Am remarcat cateva rose-uri exceptionale (si la pret bun!), dar si niste rosii spaniole absolut minunate – aici nu-s prea incantat de etichete, insa cand vinul e magnific nu cred ca mai conteaza. Sper sa le vedem si in Romania, mai spre toamna, pe VinMagazin. La sfarsitul concursului am socializat cu alti membri ai juriului, in jurul unui bufet oferit de organizatori, stropit cu mostre din castigatorii fiecarei serii de 15 vinuri din concurs, printre care am identificat alte si alte oportunitati. A fost o experienta unica, mult peste asteptari, care va fi urmata de Concursul de la Frankfurt, de luna viitoare, in care, deasemenea, pe baza experientei anterioare, am fost acceptat in juriu. Asta dupa ce, in prima parte a aceleiasi saptamani, voi fi prezent la Vinitaly, targul anual in care caut continuu Prosecco si mai bun, Brunello, Amarone, Barolo, Chianti sau Primitivo de cea mai buna calitate. Daca esti un pasionat al vinului trebuie neaparat sa ajungi macar o data in viata la Vinitaly – da-mi un semn daca ai nevoie de cateva ponturi cum sa nu cheltui o avere pentru acest lucru si cum sa te organizezi inauntru, pentru ca e cat vreo 3-4 Romexpo la un loc.

    Asa ca daca vreodata vei gasi la noi un vin cu 51 de lei, in timp ce “dincolo” era 50, sa stii ca acel leu a fost investit in aceasta continua formare, in cunoasterea vinului in context mondial, in cursuri si carti, vizite la crame de renume, participarea la concursuri de prestigiu interne sau peste mari si tari. Pasiunea sa va oferim ceva in care sa avem incredere totala a fost si va fi intodeauna misiunea VinMagazin.

    Suna-ma oricand in intervalul 11:00 – 22:00 sau mai bine da-mi un mail daca nu arde in ziua respectiva si iti voi face recomandarea de care ai nevoie pentru momentul sau evenimentul in care esti implicat. Totodata, aboneaza-te la newsletter si vei primi evaluari de vinuri in exclusivitate, invitatii la evenimente si degustari, oferte spot, info despre noutatile aparute.

Mihai Vasile

Fondator VinMagazin.ro