fbpx

Kunstler Riesling de Rin

Kunstler Riesling de Rin

Rieslingul de Rin a fost o delicatesa pe parcursul istoriei cunoscute a vinului. Dar si acum, cel mai scump vin alb al momentului este un Riesling, pe la vreo 23.000$ pret mediu pe wine-searcher, platforma internationala care si tine clasamentul. In anii 1800, in listele negociantilor Rieslingul de Rin ocupa mai multe locuri decat Bordeaux, iar preturile, in unii ani, erau mai mari decat Grand Cru Classe-urile.

Cele mai bune erau vazute asa zisele Hocks – cele ce proveneau din Rheingau, de pe langa Hochheim, locul unde isi au viile, impartite in multe parcele, partenerii nostri de la Kunstler. Chiar daca sunt parte a aceluiasi areal, dau vinuri diferite. E o incantare sa descoperi elementele care au definit parcelele Grosse Lage – aceste Grand Cru-uri ale vinului nemtesc. Imediat langa ele avem Erste Lage, sau Premier Cru. Difera solurile, calcaros, argilos, vii mai vechi sau mai tinere – e o intreaga matrice de factori. Descoperirea vinului nemtesc e poate nu o lucrare adevarata de doctorat, insa necesita studiu macar ca pentru una de master. Nu pentru ca n-ai avea ce sa descoperi ani de zile in Germania, ci pentru ca  pentru ca n-ar mai ramane timp sa vezi si alte zone poate la fel de importante.

Am ales Kunstler pentru ca sunt niste nemti adevarati, oameni pe care te poti baza, de o seriozitate absoluta, ce-si respecta contractele sociale cu aceeasi implicare ca si cum ar fi scrise la notar. Sunt oameni care cand promit un vintage nu te trezesti cu altceva, te ajuta din proprie initiativa cu materiale promotionale, informatii complete despre vinuri si crama, elemente de diferentiere samd.

Am ales Kunstler pentru ca vinurile lor sunt cotate la nivel aproape de perfectiune de criticii internationali – James Suckling, ex- Wine Spectator e unul dintre cei de talie mondiala acum si noteaza cele 5 tipuri de Kunstler Grosses Gewachs cu 97-97-97-95-95 de puncte. Sunt vinuri in care citricele exceleaza, in forme acrisoare de lime, lamaie si mandarine zemoase, inconjurate uneori de celebrele note de kerosen, mai ales la cele mature. Sunt vinuri din zone in care ies exceptionale fara sa aiba nevoie de machiaj, cinstite, elegante, incantatoare ca savoare.

Pe langa stelele producatorului, am descoperit in gama de mijloc adevarate giuvaere ca Domdechaney Erste Lage – momentan indisponibil, pentru ca am spus despre el multor prieteni care l-au devorat – sau Stielweg Alte Rebe (= vii vechi de peste 60 de ani!), insa si Herrenberg e la acest nivel – la sticla normala sau half bottle, de 0.375l. Si abia am etalat varfurile dintre cele cu rest de zahar mic, sec fiind usor depasit ca termen in acceptiunea nemtestilor, posedate de aciditate uriasa.

In categoria celor cu rest de zahar, bucuria unui Riesling pe care il percepem a fi „demi” e fara margini. Am adus Feinherb, Halbtroken, Kabinett si Spatlese – toate lectii de clasa mondiala despre cum un vin non-sec poate fi spectaculos. Sa nu uitam: nivelul de aciditate naturala a Rieslingului nemtesc face ca un rest de zaharuri de 77g – in cazul Kabinett – sa fie perceput ca usor demi.

Si am mai adus ceva super-special: vinul la litru! In forma troken – tot asa, nu va ganditi la vreun sec aspru cu aciditate 10, ci la un vin de cursa lunga, rotund, gustos, inedit prin forma si mai ales volumul sticlei, dar si prin calitatea sa. Spritzul de backyard, cu alcool moderat, sa ne bucuram timp indelungat de timpul petrecut impreuna. Ca sa fie seara frumoasa pentru toti mesenii, spre coltul fetelor se poate pune aceeasi sticla, insa cu o mica diferenta pe eticheta: halbtroken – visul oricarui bautor de demisec cu dare de mana.

Iar daca – ah, pairing ideal! – serviti musafirilor lucruri usor spicy Rieslingul Spatlese nu are voie sa lipseasca. Basically vorbim de iute plus dulce – un curcubeu atat de drag papilelor noastre. Probabil multi am incercat sosul ala dulce-acrisor, chinezesc, de la Mega, insa un platou de calitate + Spatlese poate rasturna concepte si te trezesti si „chef” in randul amicilor de luni incolo.

In ultimul an am avut o medie de 12 vinuri incercate pe zi – cu Wine Paris, Barcelona Wine Week cu tot cu anularile Vinitaly, Fenavin sau ProWein. Urmarim cu interes si varfurile pietei romanesti, oferim solutii pentru mai toate gusturile elevate, evenimente si degustari. In batalia gigantilor albi la nivel mondial, Chardonnay vs Riesling, ne place sa credem ca Weingut Kunstler are un cuvant greu de spus. Rieslingul nu se face oriunde, nu e ieftin, da vinuri ultra-scumpe chiar, dar in general nu are o promovare pe prea multe canale, mai ales cele sincronizate la RO.

Cele mai bune Rieslinguri iti vor ramane in memorie toata viata, te vor diferentia de consumatori prinsi in bucle repetate la nesfarsit, iti vor oferi trairi de extaz. Alege din varietatea de Riesling Kunstler acum disponibile pe stoc.