fbpx

Patrar Feteasca Neagra – Domeniul Bogdan

Patrar Feteasca Neagra – Domeniul Bogdan

    Mai stiti cand cautam lunar ce versiune de windows XP sa punem sa mearga acolo, cateva zile in plus? Iar cea mai valoroasa era cea “untouched“? Unora ne placea meniul dark, altii foloseam pachetele de programe preinstalate, insa untouched era dumnezeul windows-urilor. Cam asa e si cu Feteasca Neagra Patrar de la Domeniul Bogdan. Sunt sigur ca multora le place aia de Recas sau cele din Dealu Mare, sau de oriunde altundeva, insa pentru cea Untouched, pura asa cum a lasat-o natura pe pamant, trebuie sa mergem in Dobrogea.

    Certificarea biodinamica merge cu mult peste cea BIO, si aceea extrem de importanta, pentru ca dovedeste nefolosirea pesticidelor, a erbicidelor, a fungicidelor sau a ingrasamintelor chimice. Insa in biodinamica restrictiile sunt “de tot”. Nici macar inoxul nu e acceptat, ci doar betonul alimentar – un material absolut inert, plus lemnul, dat de natura.

 

Nu-s nici pe departe un fan al vinurilor naturale, sau ce inseamna acestea acum. Dar aceasta este Feteasca Neagra etalon, benchmark-ul, cea de la care ar trebui sa evaluam in jur. Am fost “modelati” zeci de ani sa apreciem aciditate, taninuri sau arome induse, adaugate din pliculet, la care receptorii de baza sunt incantati. De aceea a fost dificil sa punctez vinul, pentru ca nu prea are rivali in categorie deocamdata. Vorbim de o fata extrem de frumoasa natural, perfecta, in pielea goala, care ar concura pe podiumul Miss World alaturi de machiaje profesionale sau rochii ale marilor case de moda. E clar ca sansele sunt infime sa ajunga la proba de cultura generala. ACUM sunt infime. Dar peste 7 ani cand batranii jurati se vor fi retras si in locul lor vin generatiile cu alte sisteme de valori, iar Mariuca noastra dobrogeana dintr-o data e prima din lot, grupul repetentilor fiind acoperit de vanilie, banane si gemuri. E o FN pe care n-ar trebui sa o ratezi, daca in primul rand iti da mana si in al doilea vrei sa o vezi nuda. Pe site-ul producatorului gasiti lamuriri despre ce-i cu biodinamica asta, cu ce se mananca dansa.

    Nasul e spectaculos, culoare intensa, in contrast cu caracterul light, aporoape de PN, alcool Im-Pe-Ca-Bil integrat, pare sa fie 13%, pe un corp chiar mediu minus. Are o subtilitate inegalabila, e spicy, e vie, plina de energia naturii. Arata ca prin procedee pur naturale agricultura poate fi intretinuta cu rezultate exceptionale. Departe de mine gandul ca in alte parti nu sunt vinuri foarte bune, dar aici puteti trage cu ochiul pe fereastra spre viitor. Leonello acorda consultanta multor renumite Chateau-uri bordoleze, sa nu mai zic de cateva nume uriase ale viticulturii italiene, insa poate pentru multi dintre ei nu este necesar sa marcheteze intens sau unii chiar deloc, de teama ca “ritualul lunar” poate chiar indeparta clienti. In timp insa, BIO va fi la multi urmat de biodinamic.

se vinde la baxuri – vine in cutii elegante

    O lege a marketingului spune ca e mai important sa fii primul decat sa fii cel mai bun, iar Bogdan a tinut cu incapatanare sa ocupe aceasta pozitie ca prim producator de vin certificat biodinamic de la noi. Au fost urcusuri si coborasuri in trecut, acum insa calea cea luminoasa pare sa se fi aratat credinciosilor. Felicitari pentru realizarile recente si intreaga noastra apreciere ca ati contribuit la diversitatea si curatenia vinului romanesc. Multi nu vor intelege la inceput, insa tineti-va cu indarjire de proiectul Leonello-Cambie, ca rezultatele deja sunt spectacol.