Sauvignon Blanc e cel mai vandut brand din Romania, inainte de a fi soi de struguri. La nivel mondial cateva zone sunt reprezentative: Loara cu Sancerre, plus Pouilly Fume, apoi Noua Zeelanda cu ale sale supra-intense arome tropicale si de ardei gras, dupa care putem enumera poate sute de podgorii in care se face SB foarte bun. Dar ora exacta ramane pentru connaisseur-ul adevarat in Sancerre.

Dupa un 'o-la-laaa' entuziast, Sancerre a fost primul cuvant rostit de Philippe Cambie cand a degustat vinul facut sub atenta sa supraveghere. Dar cine e Cambie si ce cauta el in povestea dobrogenilor de la Domeniul Bogdan?

Ei bine, Domeniul Bogdan a cunoscut o crestere calitativa impresionanta in ultimii 2 ani. Pentru ca au avut ambitia sa aduca - indiferent de costuri - cei mai mari vinificatori ai lumii si s-a vazut. Am avut onoarea sa descopar en primeur SB Primordial, sub semnatura lui Philippe Cambie - considerat de Robert Parker cel mai bun oenolog din lume in 2010, luand in calcul numarul de vinuri exceptionale realizate, mai multe decat oricare altii. SB Primordial e o splendoare pura a naturii, pentru ca Bogdan e BIO de ani buni, a crezut in agricultura fara chimicale si a reusit.

Vinul pleaca in note exotice subtile, de citrice colorate coapte, zemoase, dupa care explodeaza gustativ in senzatii de prospetime si savoare. Te simti ca o sonda spatiala care descopera in premiera secretele sistemului solar unul cate unul. Evolutia gustativa e o calatorie printre stele, e ceva ce inca nu am intalnit la noi. Toate elementele sunt perfect aliniate. Industria SB-ului romanesc tocmai a primit o lectie despre echilibru, textura, contraste si alte foarte multe lucruri peste 3 fructe din miros si lungimea postgustului - valorile momentului la noi pe ulita. La Domeniul Bogdan Primordial Sauvignon Blanc 2019 putem dialoga despre finetea particulei, despre locul in care explodeaza aromatic pe palat, despre cum nu se vede aciditatea in pictura, dar ea e rama tabloului, despre Sancerre vs lumea noua, despre...

Cu siguranta se va vorbi ani buni despre acest Sauvignon Blanc, pentru ca este cu adevarat primordial.

91 de puncte si... atentie, este vin alb, unde punctajele peste 90 sunt nu rare, ci aproape imposibile, daca vorbim de criticii pe care nu i-a luat valul inflatiei de puncte din ultimii ani.

Domeniul Bogdan Primordial Sauvignon Blanc 2019 este deja disponibil.