fbpx

Bodegas Protos El Grajo Viejo

96

Bodegas Protos El Grajo Viejo

335 lei

El Grajo Viejo (podgoria unică) este cel mai exclusivist vin Protos.

Este un single vineyard plantat acum 70 de ani de pe care se mai obtin abia 2.500 kg pe ha. Caracteristici: ● Recoltare manuală. ● Fermentare alcoolică și macerare în 500 litri fûtes franceze la temperatura controlată (26º / 28ºC). ● Macerarea lungă de 3-4 săptămâni. ● Fermentarea malolactică în butoaie noi franceze din 3 surse.

Îmbătrânire: 18 luni în butoaie noi franceze. ● 12 luni în sticlă.

Culoare: Culoare cireasa putreda profunda, cu nuanțe de violet.

Nas: Vin elegant, cu o aromă bună și o complexitate deosebită. Buchet aromat de fructe negre mature excelente, note picante, note balsamice, prăjite și minerale.

Gust: gustos, larg, puternic, dar cu un tanin fin și elegant, foarte expresiv, cu aciditatea viței de vie cultivată în pământuri foarte sărace. Finish lung, plăcut și persistent, unde iese în evidență atingerea prăjită. Va avea o viață lungă datorită taninurilor sale structurate și a acidității nobile.

Asocieri culinare: porc prăjit, carne roșie, cârnați picante, năut, brânzeturi mature.

Temperatura de servire: 15 – 18ºC. Se recomanda folosirea unui decanter.

El Grajo Viejo e unul din acele vinuri memorabile. Lasand la o parte aspectele tehnice unice – vii vechi de peste 80 de ani cu 2500kg de struguri/ha, macerare 3-4 saptamani, etc – as puncta intensitatea, sub o forma originala, ca toate marile vinuri, de mare clasa. E un amestec de fructe rosii si negre de padure coapte bine, glazurate cu tuse de cafea si cacao, dar si inflexiuni picante, bacon si tomata, de la esenta de stejar cea mai potrivita soiului. Daca am putea cuantifica cumva amplitudinea – parametru atat de important in evaluarea vinurilor rosii de inalta calitate – probabil ca acest Single Vineyard ar primi nota maxima. Taninul bine copt, marunt, savuros, se lipeste prietenos pe interiorul obrazurilor cu simtiri fine, iar vinul persista minute pe papile si ani in memorie. El Grajo Viejo sta cu mandrie la aceeasi masa cu cele (mult!) mai scumpe vinuri din Ribera, pentru ca Protos au fost primii, au dat numele podgoriei – Ribera del Duero – si investesc in fiecare an 2 mil EUR in R&D. Extraordinar de baut acum, cu mentiunea sa fie decantat 1,5 – 2h si consumat la temperatura si din pahare alese, probabil vin perfect in 3-4 ani. Deocamdata Wine Spectator s-a oprit, ca si noi, la 95 de puncte.

Dar Guia Penin a mers pe 96.

  • Informații suplimentare
  • Recenzii (0)

Informații suplimentare

Tara

Producator

Soiul De Struguri

Culoarea

Nivel De Zahar

Alcool

Anul Recoltei

Puncte

Recomandat

Cantitate

Recenzii

Nu există recenzii până acum.


Numai clienții autentificați care au cumpărat acest produs pot lăsa o recenzie.