Tara
Producator
Nivel de zahar
Bio
Puncte
Anul recoltei
Avincis Cuvee Grandiflora
131 leiIn a doua editie Cuvee Grandiflora s-a adaugat Negru de Dragasani, peste Cab si Merlot, o miscare buna atat din perspectiva imaginii, a apetentei publicului catre soiuri romanesti, dar cred ca si a complexitatii vinului, un plus important. Este printre putinele vinuri-icon, vinuri reprezentative ale unei crame, care nu ies decat in anii exceptionali si a petrecut suficient de mult timp la sticla incat sa fie in fereastra de consum. Cred ca 2020 este primul an in care Grandiflora 13 se apropie de plafonul superior, depasind clar 2011. Vinul are o profunzime si un echilibru "world class", aciditatea joaca si ea o carte castigatoare, iar savoarea e deplina. Fructul inca emite pretentii de egalitate in raport cu notele de pamant reavan si iod, ba chiar unele de masline sarate, de ii dau originalitate. Este cu siguranta un mare vin romanesc al momentului.
Stirbey Negru de Dragasani Rezerva
85 leiRezerva Negru de Dragasani este gama superioara Stirbey, care s-a impus pentru o perioada pe piata romaneasca. Vinurile sunt baricate, tinute o perioada in crama si, spre deosebire de gamele mai ieftine, mult mai aproape de momentul optim de consum. Poate fi un etalon in descoperirea acestui soi, un reper langa care sa asociem alte vinuri similare, eventual din alte zone, pe care le vom gasi pe acelasi palier calitativ, sau mai sus..sau mai jos.. Hai sa incepem cu veteranul.
Avincis Negru de Dragasani
77 leiAvincis Negru de Dragasani este, in opinia somelierilor VinMagazin, unul din cele mai reusite din tara, alaturi de Stirbey Rezerva si Metamorfosis. E relativ rezervat aromatic, cu ceva afine si mure in plan indepartat, pe un fond coloristic violaceu-rubiniu. Tanin aspru, nisipos - necesita aerare indelungata - insa o savoare subtila il pune in zona vinurilor fine, elegante, frantuziste. Ar fi de vazut potentialul de invechire al acestui soi, ca prea se vinde repede deocamdata si n-apucam sa ne dezmeticim.
Stirbey Negru de Dragasani
La nivel mondial trendul spre vinuri rosii proaspete e in continua crestere. Acest Negru 2018 poate fi un etalon al categoriei.63 leiCrama Cepari Cuvee
50 leiCrama Cepari Cuvee - un asamblaj interesant, in care in capul mesei sta Cabernetul, la dreapta fata cea firava, Pinot, iar la stanga rebelul Negru de Dragasani. Setul aromatic e complex, alcool bine integrat, kick-ul de inceput e foarte sus ca intensitate, care insa se pierde usor-usor. Pentru o crama mica e important sa se pastreze amprenta personala, pe care Cepari reuseste sa o puncteze prin acest cuvee de top.
Bauer Negru de Dragasani Rose
Bauer Rose este obtinut din struguri Negru de Dragasani. Editie limitata la 5900 sticle.49 leiVinarte Nedeea
47 leiNedeea este singurul asamblaj de trei soiuri romanesti. Culoare rubinie intunecata, cu borduri purpurii, nas de vin mai matur decat o spune anul, probabil de la lemnul folosit, nu e fructat, are note florale – violeta/liliac, piper alb si tutun inca neuscat, intins pe vremuri pe garduri. Alcoolul e integrat excelent. Usoara nota austera se disipeaza in gust, unde fructul preia controlul, intr-o forma negricioasa, de mure si afine, dar si rosii, ce ridica gradul de „vinozitate” foarte sus, pe un fond de taninuri prietenoase si aciditate buna. E acel tip de vin care, cand mai esti cu doar 2 sau 3 prieteni, dispare in 10 minute, indiferent de numarul de sticle „recenzate” pana atunci.
Crama Cepari Negru de Dragasani
46 leiCrama Cepari Negru de Dragasani. Noua crama Cepari a fost inaugurata in 2010 si dotata cu tehnologie de ultima ora. Se exploateaza 27 de hectare pe rod, urmand ca suprafata totala sa ajunga la putin peste 30 in viitor. Cepari nu vine de la ceapa, ci de la cepuri, iar Negrul lor de Dragasani poate avea cel mai bun raport calitate/pret in unii ani.
Screen reader support enabled.