Tara
Producator
Nivel de zahar
Bio
Puncte
Anul recoltei
Stirbey Dessert
95 leiIn 2017, cu o toamna frumoasa, calda, fara prea multe precipitatii, o parte a strugurilor de Tamaioasa Romaneasca din Via Tiberie s-a copt sanatos pana la stafidire partiala, acumuland astfel o concentratie de 290 g de zahar pe litru. Fermentarea s-a oprit la un zahar rezidual de 140 g, rezultand un lichior intens parfumat, cu arome de trandafiri, fructe uscate si miere, care umplu nasul si gura. Concentratia ridicata de zahar este bine integrata prin aciditatea proaspata, asigurand un postgust intens si lung.
Domeniul Coroanei Segarcea Minima Moralia Sinceritate
77 leiDebutul vinului este extrem de proaspat, cu senzatii verzi, dominate de citrice (limeta, lamaie, carcel de vita), insa aceasta senzatie ascunde, de fapt, o bogatie subtila de arome, de la pulpa carnoasa de piersici crude si prune albe pana la nuante de flori albe si polen. Influenta butoaielor de salcam se face simtita atat in notele usoare, perfect integrate, de vanilie, cat si in corpul vinului, devenit mai dens si mai matasos.
Stirbey Tamaioasa Romaneasca dulce
Stirbey Tamaioasa Romaneasca este o versiune dulce foarte reusita a acestui soi drag noua.62 leiBudureasca Oro Manisa Origini
62 leiBudureasca Origini Oro Manisa este de culoare galben pai, si are arome predominant florale, intrepatrunse usor de notele fructate si de vanilie la care a contribuit Chardonnay-ul. Gust complex, plin, dominat de arome puternice de pere si ananas sustinute de o corpolenta buna. Postgustul aduce in final o nota fina de vanilie si stejar afumat. Vinul provine exclusiv din must ravac (strugurii nu au fost presati).
Casa de Vinuri Stefanesti Marcea 413 Tamaioasa Romaneasca
51 leiCasa de Vinuri Stefanesti Marcea 413 Tamaioasa Romaneasca este un vin ce dezvolta arome de floride iasomie si vanilie, iar in gust apar arome de citrice, miere si vanilie.
Domeniile Săhăteni Aurelia Visinescu Artisan Tamaioasa demidulce
47 leiDin struguri traditionali romanesti provenind din regiunea Dealu Mare – Sahateni, Tamaioasa Romaneasca a Aureliei Visinescu este un vin intens aromat cu nas foarte bogat de trandafiri, pepene galben si busuioc. Gustul culmineaza cu o explozie de arome, predominante fiind cele de grapefruit rosu si piersica, completate perfect de aciditatea vioaie.
Domeniul Vladoi Brizza Tamaioasa Romaneasca & Muscat Ottonel
44 leiSalut!
Sunt Brizza alb demidulce şi am fost creat ca să te bucur.
Sunt un vin vesel, jucaus, cu note fine de flori de cirese combinate cu cele ale florilor de salcam care acopera usor mirosul de grepfrut alb si coji de portocala. Gustul dulce de soc, mango si pere este echilibrat cu usurinta de amareala tonica, speciala, care te revigoreaza si iti da energie in zilele si noptile de vara! Ma poti asocia usor cu preparate din bucataria Thailandeza pentru ca racoresc gusturile piperate. Am o singura rugaminte: tine-ma rece!
Cotnari Colocviu la Praga
44 leiE interesant ca aromatica e aproape neutra, partea catifelata a Tamaioasei simtindu-se abia in gust. Daca ti se pare Francusa aspra, incearca Tamaioasa, iar daca nici asta nu e pe papila ta, Busuioaca e clar solutia ideala. Cele trei spumante sunt un set ce poate fi considerat by him self un masterclass despre metoda traditionala, soiuri romanesti si potentialul lor imens in zone propice. Este in acelasi timp un set de calibrare pentru toti iubitorii de bule care au trecut de Prosecco-urile de duzina si vor sa acceada in zona de "traditionale" fara sau cu un rest foarte mic de zahar. Asa cum in toate tarile populatia iubeste si consuma aproape exclusiv produse locale 100%, acum cred ca avem in sfarsit oportunitatea sa gasim toate atributele intr-un singur loc: soiuri romanesti, vinuri facute integral in Romania de companii cu capital integral romanesc. Iar peste toate astea vine o prezentare frumoasa, un vin de calitate si emotia intalnirii in premiera cu spumante din Francusa, Busuioaca sau Tamaioasa.
Domeniul Vladoi Orange
43 leiVladoi Orange este un vin alb vinificat dupa tehnologia de vin rosu din soiurile Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Regala, Chardonnay si Pinot Gris. Aromele initiale de fan proaspat cosit se transforma in timpul degustarii in note de flori de camp si fructe confiate. Gustul este intens, de ardei gras si nuci, completat de caise confiate si cacao. Este un vin special care se imprieteneste usor cu preparatele din carne de porc, asezonate cu sosuri pe baza de unt.
7ARTS Fantezie
42 lei7ARTS Fantezie 2018, vin alb sec produs in DOC Banu Maracine, un asamblaj din Sauvignon Blanc, Feteasca Alba si Tamaioasa Romaneasca. Foarte aromat, atat in nas cat si in gust. Un vin complex, in care aromele de iasomie, petale de trandafir pentru dulceata si fructe fructe exotice se intrepatrund armonios. Post gust lung si persistent.
7ARTS Tamaioasa Romaneasca
42 lei7ARTS Tamaioasa Romaneasca, cu a sa culoare galben pai, te cucereste prin note olfactive intense de iasomie, pere coapte, pepene galben si miere de salcam. Gustul este complex, o imbinare de note florale si fructe exotice.
Stefanesti L’Attitude dulce
Inedita si curajoasa fuziunea intre Tamaioasa si Feteasca Alba pe cea mai inalta colina din podgoriile din sudul tarii, mai ales in abordarea demidulce, sticla cu eticheta vopsita direct, dop vinolock si pret sub 10EUR. E curata, expresiva, intensa fara a fi grosolana, usor vegetala pentru a pastra nota de prospetime. Atentie la asocierile cu deserturi: vinul trebuie sa fie mai dulce decat papa, iar aciditatea poate trage inapoi zaharul aparent. Tarte cu fructe indulcite lejer spre mai deloc, cascaval moale, branza de capra cu ierburi aromate si alte experimente/experiente noi.40 leiDomeniile Săhăteni Aurelia Visinescu Artisan White
40 leiCupaj de FETEASCA ALBA, RIESLING SI TAMAIOASA ROMANEASCA, cu arome parfumate de citrice si trandafir. Gust proaspat si fructuos cu note de grapefruit rosu. Finalul este persistent si bine echilibrat.
Se poate servi cu sufleuri, peste si fructe de mare, mancaruri asiatice.
Domeniile Săhăteni Aurelia Visinescu Artisan Tamaioasa SEC
39 leiVin parfumat , cu arome de trandafir, busuioc si pepene galben, senzatii gustative de miere, echilibrate de o aciditate vioaie. Recomandat la foie gras, produse de patiserie si desert sau alaturi de mancaruri asiatice cu sosuri dulci.