fbpx

Balul Fetestilor cu stil – a doua editie

Balul Fetestilor cu stil – a doua editie

   Nu cu multa vreme in urma, mentinand traditia “fetestilor cu stil” de anii trecuti, am organizat la restaurantul La Mama Ateneu o degustare comparativa a celor mai.. scumpe Fetesti Negre din Romania.

    Inainte de a va relata detaliile picante si bineinteles, ierarhia finala, din toate unghiurile care conteaza, nu pot sa nu remarc (din nou!) standardul ridicat la care s-a pozitionat La Mama. Ca si cu alte ocazii cand am fost aici, atat din postura de client, cat si din cea de jurat in concursurile locale de vinuri sau ca organizator de evenimente, mi-a lasat o impresie deosebita in primul rand serviciul oferit. Avand in vedere ca tocmai au aniversat 20 de ani, cei de la La Mama probabil au trecut prin mai toate situatiile posibile, intrand in contact cu diferite caractere umane, au creat proceduri, ierarhii ale personalului si mai ales responsabilitati pentru fiecare dintre ele. Aici n-o sa te impiedici de ospatari iesiti la fumat in fata localului, n-o sa te paseze de la unul la celalalt cand ai nevoie de ceva la masa, iar cand trebuie facut un lucru pe loc n-o sa-i vezi facand altceva relevant pentru ei, chiar daca si asta face parte din job. Asta e lucru rar si cred ca managementul merita felicitari. Cand am avut nevoie sa punem in pahar urmatorul vin ACUM, nu s-a scuzat nimeni ca mai are de adus un platou la masa intai, sau ca trebuie sa debaraseze sa faca loc. Nu. S-a intamplat atunci, in secunda cand a fost nevoie. Iar daca pentru asta trebuie sa cauti oameni la aproape 100 km de Bucuresti, renuntand la personalul „clasic” care le stie ei pe toate, aprecierea este cu atat mai mare. Bravo!

Locul III: SERVE Guy de Poix 2015

    Initial am vrut sa aliniez toate Fetestile de peste 100 de lei, insa unele erau pe cantul intervalului, la unii vanzatori sub, la unii peste – Anima, de exemplu – dar numarul lor era destul de mare, insemna alocarea unui buget maricel din partea fiecaruia. Nu pot sa trec peste reticenta unor producatori de a sustine asemenea evenimente, inca n-au inteles ca efervescenta pe care o cream noi, cei pasionati, in jurul produselor lor a contribuit destul de mult la pozitionarea si bunastarea lor actuala, iar ierarhia finala nu trebuie sa fie privita ca o infrangere daca n-ai prins podiumul. Printre ei NU se afla Panciu, Dagon, Ferdi, 1000 de chipuri, Liliac sau Valahorum.

    Asa ca am ramas cu cifra magica 7, intr-o joi mai neagra ca vinurile aliniate: Apogeum 2015, Ferdi Legend 2015, FN14 1000 de chipuri, Cuvee Guy de Poix, Sandridge, Panciu Grand Riserva si Liliac Titan. Ca si in cazul altor concursuri, am preferat sa particip si eu ‚in orb’, delegand personalului La Mama alegerea ordinii de servire. De obiciei primul si ultimul vin din concursuri, statistic, au sanse mici de izbanda, insa acum am avut surprize. Un motiv poate sa fi fost ca ne-am bucurat de o prezentare scurta a noilor vinuri fara sulfiti adaugati de la Panciu, care ne-au calibrat corect..

    Pe parcursul a 30 de slide-uri am prezentat sumar fiecare vin plus modele de fise de evaluare Court of Master Someliers USA, WSET, OIV, etc. Totodata, participantii au primit o oferta speciala la vinurile din concurs pentru o perioada scurta de timp, insa si niste propuneri in exclusivitate, vinuri care nu mai exista pe piata de vreme buna. Am ales si cel mai bun degustator – cel care a avut o ierarhie cat mai apropiata de cea finala, de media tutror celor 24 de jurati – felicitari Costel, sa ne zici si noua ce gust a avut premiul 😊. Totul s-a desfasurat de o maniera relaxata, cina a fost inclusa, am avut pauze de discutii si trabucuri pe terasa.

Locul II: 1000 de chipuri FN14

    Pe langa serviciile de care va povesteam la inceput, am remarcat la La Mama Ateneu un salt urias in prezentarea preparatelor, atat pe meniul tiparit, dar mai ales in farfuriile noastre. Intepretari indraznete a unor mancaruri traditionale, forma vaselor, potrivirea de culori, culminand cu servirea in recipiente de cocktail a unei gustari pe baza de fasole batuta! De gustul mancarii nu mai amintesc – in opinia mea La Mama a stat tot timpul sus la partea asta. Iar acum gasim scoici, slanina sau friptura de Mangalita, vita argentiniana, orez Basmati sau tort de morcovi. Oricum tot la traditionale ne va lasa gura apa: salata de vinete, zacusca, bulz, ciorba cu afumatura, mici si carnati de Plescoi, sarmale sau doi papanasi la desert. Aa, va recomand „Povestea de la coltul mesei” – o culegere de experiente si intamplari semnata de proprietar – dl. Catalin Mahu. E lectura perfecta pentru plaja – usor de citit, cu pasaje hazlii, transmite starea de care avem nevoie in vacanta.

    Daca vreti umila mea parere, cred ca Ferdi si Dagon sunt niste Fetesti extraordinare acum. Insa eu sunt doar unul dintre cei 24 de pasionati de vinuri deosebite, prieteni ai VinMagazin prezenti in juriu, iar parerea grupului e mult mai solida.

    Doamnelor si domnilor, cea mai buna Feteasca Neagra din tara, in 2019, Black Maiden of Romania, vinul vinurilor, regina balului este……

VALAHORUM APOGEUM 2015

    Desi ultimul vin intrat in concurs, s-a remarcat printr-o personalitate distincta, a iesit din linia celorlalte. Fructul, destul de prezent, fata de notele de cacao si lemn dulce, e format dintr-un set aromatic diferit, parca pe langa pruna apare si o tusa de visina, vinul are un plus de vioiciune si finalizeaza periplul gustativ la superlativ, cu un palat complet, sustinut si de o mare savoare. Trebuie sa va marturisesc ca inceputurile Apogeum nu m-au convins, insa an de an acest vin a crescut atat ca valoare bruta a lichidului din sticla cat si ca pozitionare in mintea consumatorului. Parintii lui au avut grija de el an de an, l-au reglat din ce in ce mai fin, iar acum, in 2015 l-au imbracat in straie noi, sobre, cum ii sta bine cand la picioarele sale scrie: Cea mai buna Feteasca Neagra din Romania!

    Felicitari Valahorum pentru progresul urias de calitate si imagine din ultimii ani si va asteptam cu vinuri din ce in ce mai bune.