Daca sezonul trecut am adus de Sarbatori o selectie mai degraba timida de vinuri din Bordeaux, anul acesta am largit spectrul, pastrand insa regula anilor foarte buni. A fost o bucurie sa observ ca toate au avut succes, asa ca m-a motivat sa mai desfac cateva pentru un review pertinent:


Chateau Laroze 2015 - zic de el pentru ca a fost mare hit intr-o degustare unde l-am folosit doar de trecere intre sampanii si rosii ultra-high. Culmea e ca la sfarsit lumea intreba de el. Ca si cum ai merge la stele Michelin si ai cere la sfarsit numele ospatarului, ca ti-a placut zambetul lui/ei. Dar complexitatea - data de senzatiile bordoleze, te cucereste - grafit, fructe rosii, pencil shavings, mina de pix, tulpina de tomata sau bacon usor afumat. Sigur ca anul - oh da, preferat de mine pentru ca finete, catifelare, mai repede de baut decat marele rival 2016 cu forta si longevitatea sa. Sau o fi istoria ce se pierde in negura timpurilor de dinainte de 1610 cand Laroze a inflorit. Oricum ar fi, Laroze 2015 e un 93-94 de puncte din perspectiva tuturor marilor critici, alaturi de care subscriu si eu. Best buy cum s-ar zice.


Chateau la Cabanne - 96% Merlot si un strop de Franc implinesc blendul 2016 Chateau la Cabanne, domeniu de 10ha a carui istorie merge cateva sute de ani in urma. E unul dintre vinurile cu pret atractiv cu apelatiune Pomerol, iar calitatea e foarte sus. James Suckling merge pe 94 de puncte, nivel la care as puncta si eu, desi o ora de pregatire inainte de consum poate da satisfactii si mai interesante. Anul e unul dintre varfurile zonei, eticheta e clasica, prezentabila, alcoolul urca pana la 14.5%. Culoarea este rubinie profunda, foarte putin translucida. Atacul e ca o acvila flamanda care se napusteste asupra prazii: viteza si precizie. Intensitate aromatica, spicyness, senzatii multiple, apoi textura astringenta, cladita totusi pe un fond de fructe negre coapte. Se fac 35.000 de sticle de pe un sol bogat in fier, dupa care are loc invechirea in baricuri peste jumatate noi, timp de 15 luni. Pomerol era o apelatiune secundara pana spre anii '90 cand dintr-o data lumea a zis ca e hit. Ca si l-a permis. Exista inca mult vin slabut aici, dezechilibrat in general ca integrare a taninurilor, asprime, lipsa de eleganta si valoare, insa azi Chateau la Cabanne ne-a arata ca pana si in scumpa Romanie ofera ceva mai mult decat cei 50EUR ceruti pe dumnealui. 94 de puncte Wine Advisor. 



Chateau d'Issan 2018 e un blend de Cab si Merlot, 60-40, maturat 18 luni in baricuri pe jumatate noi. A capatat doar 14 grade alcoolice, iar vintage 2018 e considerat printre cele mai bune din ultimii ani. Istoria domeniului de 22ha de vie din Margaux se apropie de 1un mileniu (!!), iar rezultatele sunt pe masura: 96 Suckling, 96 Decanter. La sase anisori de la facere e inca pe panta ascendenta. La acest moment domina notele din vinificatie - lemnul intens, cu cacao, cafea, ciocolata si derivatele lor - insa nu departe in spate rezista eroic fructul, confirmat de aciditatea buna. Tactil e dens, mitos, amplu si lung. Ca sfat pentru cei care vor sa patrunda mai adanc in lumea vinului si uneori le cade cu tronc cine stie ce zona: aprofundati Bordeaux in primul rand! Nu neaparat, sau nu de la inceput in zona de 400 sau mai multi lei, pentru ca exista vinuri bune si mai jos. Dar pana atunci hai sa nu insistam pe niste nise pentru ca ni se pare ca le-am descoperit doar cativa si asta ne face mai importanti. Cum ziceam, 96 de puncte de la doua entitati de marca ale criticii de vin mondiale - un Margaux deosebit. 


Tour Saint Christophe face parte dintr-un lung sir de propietati bordoleze detinute de diverse entitati din Asia. Dar asta nu-l face cu nimic mai prejos, mai ales ca viile sunt plantate pe niste terase unice in zona, iar rezultatele sunt remarcabile, garantate de consultanta oferita de Michel Rolland. E un vin serios, cu 14.5% alcool, concentrat, ce se dezvolta in directii multiple, dintre care regasim similitudini cu prunele coapte, cirese negre, grafit, condimente iuti ce aduc a tutun si ciusca, ciocolata si frunza de nuc. Petrece peste un an in butoaie de diferite varste, poseda 96 de puncte James Suckling - ceea ce il pozitioneaza deja deasupra segmentului de BEST BUY al Bordeaux-urilor ce si-au inceput fereastra de consum. 


Chateau Faugeres 2018: un clasic Saint Emilion, confirmat atat de punctajul extraordinar primit de la Suckling (97 points), dar si de apetitul mai multor clienti francezi pentru el. Se leaga si niste Franc + CS de cele 85 procente Merlot, mestesugite cu migala 14 luni in baric de maestrul Michel Rolland. Senzatia dominanta e catifelarea, fragilitatea, glazurata cu cacao, cafea sau pruna zemoasa - aia de tuica. Propietarul detine si brandul Lalique - pahare ultra-premium. Un vin ce poate fi memorabil, baut in conditii ideale de temperatura, pahare si mai ales companie. 94+ de la noi, daca mai conteaza pe langa Suckling 97, Dunnuck 96 sau Wine Spectator 95. Un vin maret, relativ necunoscut la noi in cartier.


Nu inchei fara sa rememoram impreuna linia de 1er Grand Cru Classe-uri aliniata in decembrie intr-un eveniment antologic, marca Vin Magazin.



La multi ani si sa ne vedem cu vinuri cat mai bune in 2025!